Comisia Europeană cere explicaţii din partea României, insistând că este esenţială combaterea corupţiei

Comisia Europeană a cerut, joi, explicaţii din partea Guvernului României în legătură cu propunerile de reformă din domeniul justiţiei, insistând că este esenţial ca progresele înregistrate de Bucureşti în combaterea corupţiei să fie ireversibile.

2104 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană cere explicaţii din partea României, insistând că este esenţială combaterea corupţiei

Comisia Europeană cere explicaţii din partea României, insistând că este esenţială combaterea corupţiei

"Solicităm autorităţilor române proiectul de lege şi explicaţii suplimentare", anunţă Comisia Europeană, conform site-ului agenţiei Reuters.

"Ireversibilitatea progreselor înregistrate de România în acţiunile de combatere a corupţiei din ultimii zece ani este esenţială pentru Comisia Europeană", insistă instituţia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că noile legi ale justiţiei prevăd modificarea procedurii numirilor la Ministerul Public, fiind vorba de toate funcţiile, fie că este vorba despre procurorul general, adjunct sau şeful DIICOT. Toader a anunţat că decizia trebuie luată de Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului Justiţiei. "La Ministerul Public, toate funcţiile, fie că e procuror general, adjunct, şef la DIICOT, la DNA, adjuncţii dânşilor, să decidă Secţia pentru Procurori în baza aceluiaşi principiu din cadrul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, pe baza unei proceduri transparente, procurori care la rândul lor trebuie să aibă zece ani de vechime efectivă în funcţia de procuror. Ce apare modificat aici? Faptul că decide Secţia pentru Procurori, faptul că propunerea vine de la ministrul Justiţiei", a declarat Tudorel Toader.

În prezent, procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul-şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici