Comisia Europeană pregăteşte o definiţie unică pentru discursul instigator la ură

  • Comisia Europeană va propune o definiţie unică la nivelul UE pentru discursul instigator la ură.
  • În prezent, ţările UE au reguli diferite în privinţa discursului instigator la ură.
  • În legislaţia noastră, prevederile privind instigarea la ură şi discriminare apar în Codul penal.
  • Din ianuarie 2021, cei care promovează doctrine antiţigăniste riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani.
529 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană pregăteşte o definiţie unică pentru discursul instigator la ură

Comisia Europeană pregăteşte o definiţie unică pentru discursul instigator la ură

Comisia Europeană va propune o definiţie unică la nivelul Uniunii Europene pentru discursul instigator la ură. Totul în încercarea de a pune capăt abuzurilor online.

Anunţul a fost făcut, marţi, de comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders. 

„Vreau să extindem la nivel european noţiunea de infracţiune pentru discursul instigator la ură în toate formele sale”, a spus acesta.

În prezent, ţările din Uniunea Europeană au reguli diferite în privinţa discursului instigator la ură.

Însă toate au un element comun: incitarea la ură împotriva unui grup de persoane se face pe criterii de rasă, etnie, naţionalitate, gen, religie sau orientare sexuală.

Acum un an, chiar preşedintele Iohannis a fost reclamat pentru instigare la ură. Asta după ce a lansat un atac la adresa maghiarilor în momentul în care un proiect de lege care oferea autonomie Ţinutului Secuiesc a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, adică fără vot. 

În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înţelegeri?”, a spus la acel moment, preşedintele Klaus Iohannis.
 
A doua zi după declaraţiile preşedintelui, proiectul de lege a fost respins de Senat şi şi-a încetat parcursul legislativ.
 
Între timp însă, în legislaţia noastră a apărut infracţiunea de antiţigănism. 
 
Astfel că cei care discriminează romii riscă pedepse cu închisoarea de zece ani.
 
Iar un alt proiect de lege, care sancţionează penal incitarea la violenţă împotriva unei persoane care aparţine unui grup, aşteaptă votul final al deputaţilor.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici