Comisia Europeană propune măsuri colective pentru diminuarea afluxului de imigranţi în sudul Mediteranei

Comisia Europeană a propus, marţi, o serie de măsuri pentru diminuarea afluxului de extracomunitari care încearcă să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia şi a îndemnat statele Uniunii Europene să accelereze redistribuirea imigranţilor din Italia, informează instituţia.

594 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană propune măsuri colective pentru diminuarea afluxului de imigranţi în sudul Mediteranei

Comisia Europeană propune măsuri colective pentru diminuarea afluxului de imigranţi în sudul Mediteranei

Comisia Europeană a cerut o mobilizare generală a instituţiilor europene şi a statelor membre pentru limitarea imigraţiei în sudul Mării Mediterane.

În contextul în care peste 80.000 de imigranţi au ajuns doar anul acesta în Italia, Executivul UE a anunţat că va crea un fond suplimentar de 35 de milioane de euro pentru a ajuta Guvernul de la Roma.

De asemenea, există un plan pentru un fond de asistenţă de 46 de milioane de euro destinat operaţiunilor comune ale Libiei şi Italiei pentru contracararea imigraţiei.

"Comisia Europeană susţine înfiinţarea unui Centru operaţional complet pentru operaţiuni maritime în Libia", precizează instituţia.

"Statele membre UE trebuie să accelereze eforturile de redistribuire a imigranţilor din Italia şi trebuie să răspundă mai rapid la solicitările Italiei", subliniază Executivul UE.

Măsurile, care au rolul de a reduce presiunile asupra Italiei şi Greciei, vor fi discutate în Consiliul informal pentru Justiţie şi Afaceri Interne programat în Tallinn (Estonia).

"Situaţia gravă din Mediterană nu este nici nouă, nici o realitate trecătoare. Am înregistrat progrese enorme în ultimii doi ani şi jumătate spre o politică nouă a UE în domeniul imigraţiei, dar urgenţa situaţiei de acum necesită accelerarea cu seriozitate a activităţilor colective pentru a nu lăsa Italia singură. Eforturile noastre trebuie să se concentreze pe solidaritate - cu cei care fug de război şi de acţiuni de persecuţie, dar şi cu statele membre supuse presiunilor. În acelaşi timp, trebuie să acţionăm pentru a oferi sprijin şi Libiei, pentru contracararea reţelelor de trafic de persoane, pentru suplimentarea controalelor la frontiere şi pentru reducerea numărului persoanelor care efectuează călătorii periculoase spre Europa", a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici