Comisia Europeană vrea formarea unei echipe de intervenţie pentru dezastre naturale

Comisia Europeană a anunţat, joi, că are planuri să formeze o echipă specială de intervenţie în cazul dezastrelor naturale, numită "rescEU", care să colaboreze cu autorităţile statelor membre UE atunci când este nevoie, informează publicaţia EUObserver.

485 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană vrea formarea unei echipe de intervenţie pentru dezastre naturale

Comisia Europeană vrea formarea unei echipe de intervenţie pentru dezastre naturale

Iniţiativa a fost luată din cauza creşterii numărului de dezastre naturale în anii recenţi, care au afectat ţările europene şi reprezintă o parte importantă din agenda preşedintelui Comisiei Europene, de crea o Uniune capabilă să-şi protejeze statele membre.

Proiectul "rescEU" presupune alcătuirea unei rezerve speciale la nivel european, care să aibă dotări precum avioane de stins incendii, pompe speciale pentru apă, căutare şi salvare urbană, spitale mobile şi echipe medicale de urgenţă, fiind pregătite să intervină în situaţii de inundaţie, incendii forestiere, cutremure şi epidemii.

"Europa nu poate să stea deoparte când statele noastre membre suferă din cauza dezastrelor naturale şi au nevoie de ajutor. Nicio ţară în Europa nu este imună la astfel de incidente, care din păcare au devenit noua normalitate. Când loveşte un dezastru, vreau ca Uniunea Europeană să ofere mai mult decât condoleanţe. Europa este un continent al solidarităţii şi trebuie să fim mai bine pregătiţi decât înainte şi mai rapizi în a oferi ajutor", a declarat Jean-Claude Juncker.

Propunerea se bazează pe două acţiuni complementare: îmbunătăţirea răspunsului colectiv la nivel european şi a capabilităţilor de pregătire pentru astfel de situaţii.

"Tragedia de vara trecută şi din ultimii ani ne-au arătat că răspunsul nostru actual în faţa dezastrelor şi-a atins limita în formatul voluntar. Provocările pe care înfruntăm au eşuat şi aşa trebuie să facem şi noi. Este o problemă de solidaritate şi responsabilitate comună la toate nivelele. Asta aşteaptă cetăţenii europeni de la noi şi aştept ca guvernele europene şi Parlamentul European să accepte această propunere", a declarat comisarul pentru Ajutor Umanitar şi Administrarea Crizelor, Christos Stylianides.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici