Comisia propune prelungirea cu un an a avantajelor comerciale acordate Ucrainei

Comisia a propus, joi, prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.

125 afișări
Imaginea articolului Comisia propune prelungirea cu un an a avantajelor comerciale acordate Ucrainei

Iniţiativa vizează să continue sprijinul ferm pe care UE îl acordă economiei Ucrainei şi să contribuie la atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii ucraineni din cauza agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei.

Principalul obiectiv al măsurilor comerciale autonome este de a sprijini Ucraina, fără a pierde din vedere interesele industriei UE. În acest scop şi ţinând seama de creşterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, măsurile comerciale autonome prelungite conţin un mecanism de salvgardare accelerat pentru a proteja piaţa Uniunii, dacă este necesar.

Propunerea va fi acum examinată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene în vederea asigurării unei tranziţii fără probleme de la regimul actual al măsurilor comerciale autonome la noul regim.

În vigoare de la 4 iunie 2022, măsurile comerciale autonome au avut un efect pozitiv asupra comerţului Ucrainei cu UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, măsurile comerciale autonome au permis ca fluxurile comerciale din Ucraina către UE să rămână extrem de stabile în 2022, în pofida perturbărilor cauzate de război şi împotriva tendinţei generale a schimburilor comerciale cu Ucraina care a fost, per ansamblu, într-o scădere constantă.

Având un caracter unilateral şi temporar, măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifare în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor şi contingentelor restante, precum şi a taxelor legate de măsurilor antidumping şi de salvgardare aplicate importurilor ucrainene în această perioadă dificilă prin care trece Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici