Comuniştii din R. Moldova, dispuşi să ofere opoziţiei funcţii în Guvern

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova ar fi dispus să le ofere membrilor opoziţiei funcţii în noul Guvern în schimbul susţinerii candidatului comunist în cel de-al doilea tur pentru alegerea preşedintelui, care va avea loc miercuri, în Parlament, relatează Europa Liberă, în pagina electronică.

23 afișări
Imaginea articolului Comuniştii din R. Moldova, dispuşi să ofere opoziţiei funcţii în Guvern

Comuniştii din R. Moldova, dispuşi să ofere opoziţiei funcţii în Guvern

"Am putea discuta, eventual, unele poziţii în organele executive. În plus, avem rezoluţia APCE (Adunării Parlamentare a Consiliului Europei n.red) – de ce n-am pune în discuţie nişte termene concrete de respectare a acestui document", a declarat deputatul comunist Vladimir Ţurcan, fiind întrebat ce propuneri ar înainta PCRM opoziţiei în schimbul votării preşedintelui.

"Noi am luat o decizie şi în privinţa aceasta – nu acceptăm noi nici o funcţie din partea PCRM pentru că aceasta ar însemna menţinerea la guvernare a comuniştilor.", a precizat Ghimpu. "Chiar dacă toată componenţa Guvernului ne-ar fi cedată, asta n-ar însemna nimic. Cu acelaşi succes acest Guvern ar putea fi destituit printr-un vot de blam. Ar fi o pierdere a luptei politice", a adăugat el.

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a precizat, după amânarea şedinţei parlamentare pentru alegerea preşedintelui, că negociatorii desemnaţi de PCRM vor discuta în continuare nu doar cu liderii, ci şi cu membrii partidelor de opoziţie, pentru a încerca să-i convingă să participe la 3 iunie la alegerea candidatului propus de comunişti.

Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a precizat că va discuta acest lucru în cadrul biroului partidului, însă crede puţin probabilă o decizie în favoarea începerii negocierilor. "Decizia noastră cu privire la alegerea preşedintelui este luată demult. Ea aparţine consiliului republican al partidului. Decizia biroului nu o poate contrazice pe cea a consiliului republican. Noi nu vom vota pentru un preşedinte comunist", a declarat Ghimpu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici