Concluzii după discuţia Olaf Scholz - Joe Biden: Riscul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei persistă. Nu a fost observată o retragere semnificativă a trupelor ruse

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi preşedintele SUA, Joseph Biden, au exprimat preocupări, miercuri seară, în legătură cu riscurile unei agresiuni militare ruse împotriva Ucrainei şi au cerut Moscovei să adopte acţiuni "reale" în sensul reducerii tensiunilor.

6187 afișări
Imaginea articolului Concluzii după discuţia Olaf Scholz - Joe Biden: Riscul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei persistă. Nu a fost observată o retragere semnificativă a trupelor ruse

Concluzii după discuţia Olaf Scholz - Joe Biden: Riscul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei persistă. Nu a fost observată o retragere semnificativă a trupelor ruse

"Cancelarul german, Olaf Scholz, a discutat în această seară, prin telefon, cu preşedintele SUA, Joe Biden, despre situaţia din Ucraina. Au fost de acord asupra faptului că situaţia în regiune este considerată gravă, în contextul prezenţei masive a trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei. Riscul unei noi agresiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei persistă şi este necesară monitorizarea situaţiei cu cea mai mare atenţie. Deocamdată, nu a fost observată o retragere semnificativă a trupelor ruse", anunţă Guvernul Germaniei, într-un comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

Olaf Scholz i-a prezentat lui Joseph Biden impresiile asupra recentelor vizite în Ucraina şi Rusia. "Cei doi lideri au salutat afirmaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre necesitatea continuării eforturilor diplomatice. În continuare, sunt necesare eforturi intense. Este important un dialog constructiv asupra securităţii europene, asupra aplicării Acordului de la Minsk şi, cu susţinerea Germaniei şi a Franţei, în sensul obţinerii de progrese în negocierile în Formatul Normandia", precizează Guvernul de la Berlin.

"Cheia este la Moscova. Rusia trebuie să facă paşi reali în sensul reducerii tensiunilor. În cazul unei noi agresiuni militare asupra integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei, Rusia trebuie să se aştepte la consecinţe de o gravitate excepţională", avertizează Guvernul Germaniei.

"Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Au discutat despre conversaţiile pe care le-au avut cu preşedinţii Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, referitoare la mobilizarea continuă de trupe ruse la frontierele Ucrainei. Au reafirmat angajamentul faţă de suveranitatea Ucrainei şi faţă de integritatea teritorială a acestei ţări şi au evidenţiat importanţa continuării coordonării transatlantice pentru diplomaţie şi măsuri în sensul descurajării, precum şi pentru consolidarea flancului estic al NATO dacă Rusia invadează din nou Ucraina", a transmis, la rândul său, Preşedinţia Statelor Unite.

Rusia menţine efective militare "masive" în apropierea frontierelor Ucrainei, a afirmat miercuri după-amiază secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. "Diplomaţia trebuie să continue, dar până în acest moment nu am observat semnale pe teren în sensul reducerii tensiunilor, nu sunt reduceri ale efectivelor militare sau retrageri de echipamente. Această situaţie sigur că s-ar putea schimba. Dar ceea ce vedem astăzi este că Rusia menţine forţe masive de invadare, gata de atac. (...) Este vorba de cea mai mare concentrare de trupe din Europa de după Războiul Rece. Orice nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei va atrage costuri foarte mari", a avertizat Jens Stoltenberg.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au anunţat că aşteaptă confirmări în teren privind începerea retragerii efectivelor militare ruse de la frontierele Ucrainei.

Rusia a anunţat, marţi dimineaţă, începerea reducerii efectivelor militare ruse de la frontiera cu Ucraina. "Noi am spus permanent că atunci când se vor încheia exerciţiile, trupele vor reveni în bazele permanente. Nu este nimic nou, aceasta este procedura uzuală", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici