Condiţiile în care poate fi retrasă cetăţenia Republicii Moldova

Legislaţia Republicii Moldova prevede retragerea cetăţeniei prin decret prezidenţial în cazul în care a fost dobândită în mod fraudulos ori după săvârşirea unor fapte deosebit de grave.

2001 afișări
Imaginea articolului Condiţiile în care poate fi retrasă cetăţenia Republicii Moldova

Condiţiile în care poate fi retrasă cetăţenia Republicii Moldova

Legea numărul 1.024/anul 2000 menţionează situaţiile în care cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă.

Articolul 23 al Legii 1.024 are următorul conţinut:

"Retragerea cetăţeniei

(1) Cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Preşedintelui Republicii Moldova persoanei care:

a) a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent;
b) s-a înrolat benevol în forţe armate străine;
c) a săvârşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului.

(2) Retragerea cetăţeniei nu se admite în baza temeiurilor prevăzute la alin.(1) dacă persoana va deveni apatrid, cu excepţia celor de la lit.a).
(3) Retragerea cetăţeniei Republicii Moldova persoanei nu produce nici un efect asupra cetăţeniei soţului şi copiilor ei".

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), clasat pe locul întâi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, a avertizat că îi va retrage cetăţenia moldoveană fostului preşedinte al României Traian Băsescu dacă va câştiga alegerile, relatează Independent.md.

"Noi, din startul acestor dezbateri, am înţeles ca doamna Maia Sandu este o unionistă. Ea nu a vrut să recunoască, că acum nu îi este convenabil, dar cu câteva luni în urmă, pe data de 2 februarie, în acest studio, a spus că va vota pentru unirea cu România. Şi Maia Sandu este susţinută de unionişti, cei care vor să distrugă Republica Moldova, cum ar fi Băsescu, cum ar fi Ghimpu, cum ar fi alţii. Eu consider că acest lucru este inadmisibil. Eu consider că Republica Moldova trebuie să rămână ca stat independent şi suveran. Şi asa va fi. În ceea ce ţine de Băsescu, eu ştiu, şi am acumulat toate documentele necesare: atunci cand au fost depuse actele şi cand s-a luat decizia, s-a încălcat procedura. De aceea, domnule Băsescu, profiţati acum, câteva zile. După data de 14, veti pierde această cetăţenie pe care nu o meritaţi", a spus Dodon, întrebat de moderatorul dezbaterii dacă are nevoie de votul lui Băsescu.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au depus joi jurământul de cetăţeni ai Republicii Moldova la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România. ”Trebuie să recunosc că am şi opţiuni politice în Republica Moldova", a declarat Traian Băsescu după ceremonie, potrivit site-ului agenţiei Associated Press.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici