Condoleezza Rice şi oficialii ruşi dezbat problema scutului antirachetă

Secretarul american de Stat Condoleezza Rice va susţine cauza scutului american antirachetă pe care Statele Unite intenţionează să îl amplaseze în Europa şi va recomanda adoptarea de sancţiuni mai dure împotriva Iranului în cursul întâlnirii de vineri cu oficialii ruşi, relatează Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Condoleezza Rice şi oficialii ruşi dezbat problema scutului antirachetă

Condoleezza Rice şi oficialii ruşi dezbat problema scutului antirachetă

Rice şi secretarul Apărării Robert Gates se vor întâlni, vineri, la Moscova, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cel al Apărării, Anatoli Serdiukov, în cadrul unei aşa-numite reuniuni "2+2".

Principalul subiect de pe agenda întâlnirii va fi planul american de instalare a elementelor scutului antirachetă în Cehia şi Polonia.

"Am precizat foarte clar că avem nevoie de bazele din Cehia şi Polonia", a declarat Rice în drum spre Moscova, unde a ajuns vineri dimineaţă. "Dar suntem interesaţi şi de alte potenţiale locaţii şi am putea identifica modalităţi de soluţionare a crizei", a adăugat oficialul american.

"Problema cea mai importantă este că nu mai există nici o ameninţare din partea Statelor Unite faţă de Rusia şi nici din partea Rusiei faţă de Statele Unite", a subliniat Rice, specialist în probleme sovietice.

Putin urmează să aibă o scurtă întâlnire cu cei doi miniştri, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Fără îndoială va avea loc un schimb de opinii cu privire la scutul antirachetă şi alte aspecte care reprezintă cele mai critice probleme care au generat divergenţe", a adăugat acesta.

Discuţiile de la Moscova vor viza şi intenţia Rusiei de a se retrage din Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa şi un nou acord care să înlocuiască tratatul START de reducere a arsenalului de arme nucleare, care expiră în 2009.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington au fost tensionate de proiectul Statelor Unite de amplasare a elementelor scutului antirachetă în Europa, războiul din Irak, criza Kosovo şi modul de gestionare a dosarului nuclear iranian.

În perspectiva alegerilor din Rusia şi Statele Unite, nici una dintre părţi nu pare dispusă să facă vreo concesie în privinţa scutului antirachetă, un element crucial din cadrul politicii de securitate naţională adoptate de Bush.

Oficialii ruşi susţin că până în prezent negocierile care au vizat scutul antirachetă au fost dure. "Au fost discuţii dure, dar serioase", a declarat adjunctul ministrului de Externe, Serghei Kisliak, citat de agenţia Interfax.

"Vom vedea din întâlnirile viitoare", a declarat el, întrebat dacă Statele Unite şi Rusia au ajuns la un consens privind acest subiect.

Rice va încerca, de asemenea, să impună poziţia americană în ceea ce priveşte dosarul nuclear iranian cu o săptămână înainte de vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la Teheran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici