CONFLICTELE DIN UCRAINA: Patru persoane au fost ucise într-un ATAC la Slaviansk. Rusia se declară "indignată". Separatiştii proruşi cer Rusiei să le livreze arme

Patru persoane - trei militanţi proruşi şi un atacant - au fost ucise duminică dimineaţa într-un atac armat în apropiere de Slaviansk, în estul Ucrainei, a declarat un reprezentant local al separatiştilor pentru jurnalişti. Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk şi-a exprimat indignarea după ce în estul Ucrainei au fost distribuite manifeste antisemite, şi a cerut ca "aceşti nemernici" să dea socoteală în justiţie.

11853 afișări
Imaginea articolului CONFLICTELE DIN UCRAINA: Patru persoane au fost ucise într-un ATAC la Slaviansk. Rusia se declară "indignată". Separatiştii proruşi cer Rusiei să le livreze arme

Patru persoane au fost ucise într-un atac la Slaviansk, anunţă un lider separatist (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 19:45 Separatiştii proruşi din estul Ucrainei cer Rusiei să le livreze arme

Separatiştii proruşi de la Slaviansk, unul dintre fiefurile acestora în estul Ucrainei, au cerut duminică Rusiei să le livreze armament şi au ameninţat că-l vor împuşca pe ministrul ucrainean de Interne, care a anunţat că vizitează aceste regiuni, relatează AFP.

"Guvernului lui Vladimir Vladimirovici (Putin) (...) îi cerem ajutorul. Dacă nu ne puteţi trimite forţe de menţinerea păcii, livraţi-ne arme", a declarat în faţa presei Viaceslav Ponomorev, primarul autoproclamat al acestui oraş încercuit de grupuri de "autoapărare".

Cu câteva ore mai înainte el i-a cerut preşedintelui rus să mobilizeze asemenea trupe cu scopul de a "apăra populaţia paşnică" de forţele ucrainene.

"Pentru moment Rusia nu a răspuns" acestui apel, a precizat el, ulterior.

"Avem nevoie de arme, nu avem suficiente", deoarece "ei (militarii ucraineni) au aviaţie şi blindate", a declarat Ponomarev, adăugând că nu are "niciun contact direct" cu Moscova.

Întrebat de AFP despre vizita în estul ţării a ministrului interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov, el a răspuns sec: "dacă vine (la Slaviansk), voi trage eu-însumi asupra lui (...), nu voi da mâna cu acest homosexual".

Avakov a anunţat duminică, într-un mesaj postat pe Facebook, că efectuează o vizită în regiunile din estul ţării, cu scopul de a inspecta unităţile Gărzii Naţionale mobilizate ca răspuns la insurecţia separatistă.

El nu a precizat dacă această vizită are legătură cu un atac armat soldat cu patru morţi, comis în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un post de control improvizat al proruşilor, situat la aproximativ 15 kilometri de Slaviansk.

În ceea ce priveşte interdicţia de a circula începând de la miezul nopţii şi până la ora 6.00, decretată la puţin timp după incident, Ponomarev a declarat că va rămâne în vigoare "atât timp cât nu va dispărea ameninţarea unui atac" din partea forţelor ucrainene.

Membrii miliţiilor prezenţi la numeroase baraje instalate atât pe străzile din Slaviansk, cât şi în zona rurală învecinată, dădeau dovadă de nervozitate, inspectând cu atenţie majoritatea vehiculelor, spre deosebire de zilele anterioare.

UPDATE 14:49 Un lider separatist din estul Ucrainei cere intervenţia Rusiei - presă

Primarul autoproclamat prorus din oraşul Slaviansk, unul dintre fiefurile separatiştilor în estul Ucrainei, i-a cerut lui Vladimir Putin să trimită forţe de menţinerea păcii pentru protejarea populaţiei locale, în urma unui atac sângeros comis în ziua de Paşte, relatează AFP.

"Vă cerem să studiaţi cât mai rapid posibilitatea de a trimite forţe de menţinerea păcii, pentru a apăra populaţia împotriva fasciştilor", a declarat acest lider separatist, Viaceslav Ponomarev, într-un apel adresat preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a citit într-o conferinţă de presă, la Slaviansk.

De asemenea, el a anunţat că a decretat o interdicţie de circulaţie în oraşul controlat în întregime de către insurgenţi, de peste o săptămână.

Potrivit lui Ponomarev, schimbul de focuri, care a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apropierea unui baraj instalat de către insurgenţi în satul Bilbasivka, la 18 kilometri vest de Slaviansk, s-a soldat cu cinci morţi - trei militanţi proruşi şi doi atacatori.

Un fotograf AFP a văzut două cadavre ale unor militanţi proruşi depuse într-o camionetă.

Rusia şi-a exprimat imediat "indignarea" şi a denunţat un atac vizând "civili nevinovaţi", pe care l-a atribuit naţionaliştilor ucraineni.

 

UPDATE 13:21 Rusia se declară "indignată" faţă de atacul armat sângeros comis în estul Ucrainei

Rusia s-a declarat duminică "indignată" faţă de atacul armat sângeros comis în estul Ucrainei, o zonă afectată de o insurecţie prorusă, denunţând "o provocare" din partea naţionaliştilor ucraineni radicali, relatează AFP.

"Rusia este indignată de această provocare care denotă o lipsă de bunăvoinţă din partea autorităţilor de la Kiev de a dezarma naţionaliştii şi extremiştii", afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat publicat după atacul comis în apropiere de Slaviansk, soldat cu patru morţi - trei militanţi proruşi şi un atacant neidentificat - potrivit unui lider separatist prorus din localitate.

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat, un mort şi trei răniţi în tabăra ucraineană.

Moscova atribuie acest atac Pravi Sektor, o grupare naţionalistă paramilitară ucraineană, care s-a făcut cunoscută în cursul mişcării de contestare de la Kiev.

"Civili nevinovaţi au fost ucişi în atacul (comis) de combatanţi înarmaţi (din cadrul) Pravi Sektor", afirmă diplomaţia rusă, adăugând că locuitori din zonă au "confiscat maşini ale atacatorilor în care au descoperit arme, planuri ale localităţii şi simboluri Pravi Sektor".

"Suntem uimiţi de faptul că această tragedie a avur loc după semnarea pe 17 aprilie a Acordului de la Geneva" între Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite, continuă ministerul.

"Rusia insistă ca partea ucraineană să-şi respecte angajamentele în vederea unei dezescaladări în sud-estul Ucrainei", potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE 13:05 Ministrul ucrainean de Interne vizitează trupele din estul Ucrainei

Ministrul interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov a anunţat duminică faptul că efectuează o vizită în estul ţării, pentru a inspecta trupele Gărzii Naţionale mobilizate ca răspuns la insurecţia separatistă prorusă din această regiune rusofonă, relatează AFP.

"Am pornit către est să văd trupele Gărzii Naţionale şi batalioanele forţelor speciale", a anunţat ministrul într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Avakov nu a precizat dacă vizita pe care o efectuează are legătură cu atacul armat soldat cu patru morţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Slaviansk, un oraş aflat sub controlul separatiştilor proruşi.

UPDATE 10:43 Iaţeniuk, indignat după distribuirea unor manifeste antisemite în estul Ucrainei, cere anchete

Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk şi-a exprimat indignarea, după ce în estul Ucrainei au fost distribuite manifeste antisemite ordonând evreilor să se înregistreze ca evrei, şi a cerut ca "aceşti nemernici" să dea socoteală în justiţie, relatează AFP.

Membri ai comunităţii evreieşti din oraşul Doneţk (est), care se confruntă cu o insurecţie prorusă, s-au declarat vineri tulburaţi de distribuirea unor manifeste antisemite care le ordonă evreilor să se înregistreze ca evrei la autorităţile separatiste autoproclamate din regiune, în caz contrar fiind ameninţaţi cu deportarea sau confiscarea bunurilor.

Într-un interviu pentru postul NBC, care urmează să fie difuzat duminică, premierul interimar Arseni Iaţeniuk a declarat că vrea să "exercite presiuni atât asupra forţelor militare şi în domeniul securităţii ucrainene, cât şi a Departamentului ucrainean pentru Securitate Internă să-i găsească de urgenţă aceşti nemernici şi să-i traducă în justiţie".

Incidentul s-a produs marţi, în apropiere de sinagoga din Doneţk, din care ieşeau aproximativ 20 de credincioşi care sărbătoreau a doua zi de Pessah, Paştele evreiesc.

Trei bărbaţi cu faţa acoperită de măşti au distribuit, atunci, manifestele, care purtau însemnele "republicii Doneţk" şi steagul rusesc.

Incidentul, relatat de presa israeliană şi americană, a provocat un scandal, iar secretarul de Stat american John Kerry şi-a exprimat joi indignarea într-o conferinţă de presă, la Geneva, la finalul unei reuniuni cu omologii săi de la Kiev, Moscova şi UE menite să conducă la o diminuare a tensiunilor din Ucraina.

"Nu este doar intolerabil, este grotesc. Este dincolo de inacceptabil", a declarat Kerry.

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat "dezgustul" în legătură cu aceste fapte.

Iaţeniuk a mai declarat că "preşedintele (rus Vladimir) Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică. Iar pe zi ce trece merge tot mai departe şi nu se ştie destinaţia finală".

"Consider că cel mai mare dezastru din acest secol ar fi restaurarea Uniunii Sovietice sub auspiciile preşedintelui Putin", a subliniat el.

Washingtonul, Kievul şi numeroase state europene îl acuză pe Putin că se află în spatele insurecţiei care afectează Ucraina, trimiţând forţe speciale, pe a căror prezenţă acesta o neagă.

Kremlinul a confirmat vineri pentru prima dată că a mobilizat trupe la frontiera cu Ucraina "din cauza situaţiei" din această fostă republică sovietică vecină. Această declaraţie a apărut ca un semnal de alarmă adresat occidentalilor, avertizând că situaţia ar putea să degenereze rapid în cazul adoptării unor noi sancţiuni.

La rândul său, Washingtonul a avertizat Moscova că Ucraina se află într-un "punct de cotitură", în contextul în care insurgenţii proruşi resping acordul de la Geneva încheiat joi între Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite în vederea dezarmării insurgenţilor şi eliberării clădirilor publice ocupate.

Autorităţile ar urma să anunţe săptămâna viitoare mobilizarea unor trupe americane în Polonia, cu scopul de consolida prezenţa NATO, într-un context marcat de tensiuni în Ucraina vecină, a dat asigurări un ministru polonez pentru The Washington Post.

Patru persoane au fost ucise într-un ATAC la Slaviansk, anunţă un lider separatist

Atacul a avut loc în apropierea unui baraj instalat de către militanţi proruşi în satul Bilbasivka, la câţiva kilometri vest de Slaviansk, un oraş aflat în întregime sub controlul proruşilor, a precizat Viaceslav Ponomarev.

"Patru maşini au venit în apropiere de barajul nostru, către ora (locală) 1.00 (1.00, ora României). Am vrut să-i controlăm. Atunci au deschis focul asupra noastră, cu arme automate", a declarat pentru AFP un militant prorus cu faţa acoperită cu cagulă, Vladimir, în vârstă de 20 de ani, care afirmă că s-a aflat la faţa locului la momentul respectiv.

"Erau aproximativ 20 de atacatori. Rapid au sosit întăriri la barajul nostru, iar atacatorii au plecat. Nu ştiu dacă în rândul lor sunt morţi. Dacă sunt, i-au luat cu ei", a adăugat Vladimir, anunţând trei morţi şi patru răniţi în rândul militanţilor proruşi.

La Slaviansk, primăria, poliţia şi sediul local al serviciilor secrete se află sub controlul unor militanţi proruşi. Ei sunt susţinuţi de către persoane înarmate prezentate ca fiind "grupuri de autoapărare", dar pe care Kievul şi occidentalii le acuză că sunt trupe de elită ale serviciilor speciale din cadrul armatei ruse.

Guvernul proeuropean de la Kiev a lansat săptămâna trecută o operaţiune menită să dezarmeze militanţii proruşi şi să elibereze clădirile pe care aceştia le ocupă.

Este vorba despre primele persoane ucise în Ucraina în confruntări între forţe loiale Kievului şi militanţi proruşi de la atacul comis joi asupra unei cazărmi ucrainene de către persoane necunoscute la Mariupol (sud).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici