Conflictul China - Japonia: Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia

Trei nave guvernamentale chineze au pătruns miercuri în apele teritoriale ale insulelor administrate de către Japonia, la o zi după ce premierul japonez a propus organizarea unui summit cu China destinat unei ameliorări a relaţiilor bilaterale, a anunţat Tokyo.

382 afișări
Imaginea articolului Conflictul China - Japonia: Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia

Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Paza de Coastă japoneză a declarat că navele chineze de supraveghere maritimă s-au apropiat către prânz (05.00, ora României) de Insulele Senkaku, în Marea Chinei de Est, revendicate de către Beijing sub numele de Diaoyu.

China trimite frecvent nave în zonă, inclusiv avioane, începând din septembrie, după ce Japonia a naţionalizat trei dintre cele cinci insule ale acestui arhipelag nelocuit, cumpărându-le de la un proprietar privat nipon.

Diferendul teritorial dintre cele două ţări vecine s-a agravat brusc la vremea respectivă, urmând o săptămână de manifestaţii antijaponeze, uneori violente, pe întreg teritoriul chinez.

Premierul japonez Shinzo Abe a dat dovadă de o deschidere şi a propus marţi organizarea unui eventual summit menit să detensioneze situaţia.

"Este necesar să fie relansate relaţiile cu China, în caz de nevoie începând cu un summit chinezo-japonez", a declarat şeful Guvernului conservator în timpul unei emisiuni televizate.

Aflat la putere de la sfârşitul lui decembrie, Shinzo Abe a insistat de la început asupra faptului că suveranitatea Japoniei asupra acestui mic arhipelag nu este "negociabilă".

În paralel, Tokyo a anunţat marţi că va înfiinţa o forţă specială de 600 de oameni şi 12 nave pentru a supraveghea şi proteja arhipelagul Senkaku, Paza de Coastă urmând să fie dotată cu zece noi nave, de 1.000 de tone.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici