INTERVIU   Conflictul dintre Israel şi Fâşia Gaza. Iron Dome, sistemul antirachetă care apără Israelul: cum funcţionează şi ce ţări şi-l doresc VIDEO

  • „Carapacea” Iron Dome este un sistem mobil de apărare, inovativ, cu tehnologie de ultimă generaţie, funcţional în orice condiţii meteo şi pregătit pentru ameninţări multiple.
  • Iron Dome a fost dezvoltat de către Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries şi Raytheon. Iron Dome a fost dezvoltat de către Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries şi Raytheon.
  • Analistul de politică externă, Răzvan Munteanu (preşedinte CEIA) prezintă obiectivele Iron Dome.
7701 afișări
Imaginea articolului Conflictul dintre Israel şi Fâşia Gaza. Iron Dome, sistemul antirachetă care apără Israelul: cum funcţionează şi ce ţări şi-l doresc VIDEO
Răzvan Munteanu, analist politică externă, preşedinte CEIA (Chamber of Excellence in International Affairs), a explicat, pentru Mediafax, ce înseamnă Iron Dome în termeni de eficacitate şi cum a fost folosit până în prezent. 
 
 

R. Munteanu: Iron Dome - umbrela de securitate a Israelului

 
„Iron Dome este privit de către israelini drept cea mai importantă inovaţie produsă în tehnologia militară, de altfel opt dintre cercetătorii evrei care au participat la construcţia sistemului au fost premiaţi  în 2012 de către guvern cu prestigiosul premiu Israel Defense.  Acum, sistemul a reatras atenţia opiniei publice internaţionale în contextul escaladării conflictului cu Hamas, dar Iron Dome, prin mobilitatea sa, asigură umbrela de securitate a Israelului în faţa oricăror ameninţări de acest fel. De altfel, proiectul militar de dezvoltare a fost una dintre priorităţile strategice israeliene rezultate din războiul cu Liban din 2006, atunci când rachetele cu rază scurtă ale Hezbollah a produs mari pagube armatei israeliene”, spune analistul. 
 

R. Munteanu: Iron Dome - între eficienţă şi deficienţă

 
„Sigur, există şi o serie de critici, venite în special din partea unor experţi militari, privind eficacitatea Iron Dome. „Spre exemplu, în urma conflictului dintre Israel şi Hamas în 2012, Iron Dome avusese o rată de interceptare mai mică cu 5 procente decât se estimase în mod iniţial. Deficitul reiese însă ca urmare a faptului că astfel de sisteme sunt obligate să distrugă explozibilul transportat de către rachete, existând astfel riscul ca transportorul să fie lovit dar focosul să reuşească lovirea ţintei sau să cadă în alte zone teritoriale.
 
Pe acest fond, în toamna anului 2013, Israel a anunţat că a realizat cu succes noi perfecţionări asupra Iron Dome, estimându-se o eficacitatede 90%. Capacitatea sa defensivă este poate cel mai bine evidenţiată de achiziţionarea acestui sistem de către armata Statelor Unite,  Congresul american oficializând în 2019 că doreşte achiziţionarea a două baterii Iron Dome, care includeau, printre altele, 12 lansatoare şi 240 de interceptoare. Prima baterie a fost deja livrată de Israel către Statele Unite  în 2020. Veniturle totale din vânzarea  sistemului s-au ridicat la suma de 4,2 miliarde USD doar în acel an, asta mai ales ca urmare a faptului că experţii israelieni au reuşit să adapteze construcţia sistemului în concordanţă cu nevoile fiecărui stat client.
 
Iron Dome a fost dezvoltat ca necesitate a adaptării statului Israel în faţa noilor tipuri de conflicte militare, Tel Aviv-ul constatând că doctrina Ben-Gurion bazată pe descurajare şi victorie decisivă trebuie dublată de creşterea capacităţilor defensive”, arată Munteanu.
 

R. Munteanu: Succesul lui Iron Dome ţine şi de componenta socială

 
„O bateria Iron Dome este dotată cu trei sau patru lansatoare de rachetă, fiecare fiind dotat cu rachete tip Tamir dotate cu senzori electro-optici şi un radar Raytheon. Sistemul detectează rachetele pe o distanţă cuprinsă între 4 şi 70 de km având o rază de acţiune ce poate ajunge la 100 kilometri pătraţi.
 
Iron Dome este capabil să intercepteze în prezent, pe baza sistemului propriu de radar, atât obuze sau rachete cu rază scurtă de acţiune cât şi rachete cu rază lungă care ies în afara atmosferei, fiind, indiscutabil, inserat cu succes în apărarea multistrat israeliană.
 
Dar, un lucru mai puţin dezbătut este faptul că succesul său în Israel ţine totodată şi de componenta socială. Sistemul de avertizare timpurie, prin intermediul căruia armata anunţă în timp util lansarea unor rachete către zonele civile şi educţia cetăţenilor de a se adăposti în cel mai rapid timp posibil au făcut ca pagubele produse de către Hamas, Hezbollah sau arte organizaţii teroriste să fie totdeauna pe cât posibil diminuate”, conchide specialistul.
 
------
 
 
Sistemul Iron Dome intercepteză şi distruge rachetele cu rază scurtă de acţiune, precum şi obuze lansate de la distanţe cuprinse între 4 şi 70 kilometri şi a căror traiectorie le-ar duce către zona populată din Israel.
 
Iron Dome a fost declarat funcţional şi pus în funcţiune pe 27 martie 2011, în apropierea oraşului Beer Şheva, un oraş din sudul Israelului. 
 
Radarul detectează lansarea unei rachete şi trimite informaţii Centrului de control, care calculează imediat traiectoria proiectilului. Dacă locaţia spre care se îndreaptă o rachetă justifică interceptarea, o rachetă este lansată de la sol. Încărcătura rachetei de interceptare explodează în imediata apropiere a rachetei ofensive, distrugând-o”, au declarat autorităţile israeliene. 
 
În prezent, Israel lucrează la mărirea distanţei de interceptare, car ar trebui să crească de la 70 km la 250 km, făcând totodată mai versatil sistemul în aşa fel încât să intercepteze rachete care vin din două direcţii simultan, conform Forţelor Aeriene din Israel. 
 
Sistemul costă peste 210 milioane de dolari. 
 

8.000 de rachete şi obuze în 8 ani şi o prietenie cu „interes”

 
Gruparea Hamas a tras circa 8.000 de proiectile dinspre Gaza asupra Israelului între anii 2000-2008.
 
Armata Statelor Unite a fost interesată de achiziţionarea a două sisteme de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome, în termeni de „urgenţă”. 
 
În 2018, sistemul Iron Dome a fost pe testat pe teritoriu american, urmând ca armata să investească masiv - peste un miliard de dolari - în ceea ce priveşte tehnologizarea componentelor şi realizarea unui sistem integrat. Termenul-limită pentru modernizarea sistemului este anul 2023. 
 
Totuşi, „dialogul” dintre Statele Unite şi Israel s-a blocat în momentul în care armata americană a cerut codul sursă Iron Dome, pentru a integra sistemul în apărarea lor americană, autorităţile israeliene refuzând să-l ofere. 
 
Ungaria a anunţat la finalul anului 2020 ca are în plan achiziţionarea sistemului Iron Dome, conform Israel Defence.
 
 
 

CITEŞTE ŞI: Bilanţul conflictului dintre Israel şi Fâşia Gaza: peste 1.000 de rachete trimise spre Tel Aviv în ultimele 48 de ore 

ONU, în alertă după violenţele din Israel. Avertisment cu privire la un posibil „război total”

ULTIMA ORĂ. Informaţii actualizate din Israel. Cel puţin 35 de morţi în Gaza, Israelul răspunde la atacurile cu rachete 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici