Conflictul etnic din Bulgaria: Liderul rom bulgar Kiril, condamnat la moarte de o instanţă a romilor

O instanţă tradiţională a romilor a emis o condamnare la moarte împotriva liderului rom Kiril Raşkov, supranumit "regele", pe fondul violenţelor izbucnite după un incident provocat de apropiaţi ai acestuia.

842 afișări
Imaginea articolului Conflictul etnic din Bulgaria: Liderul rom bulgar Kiril, condamnat la moarte de o instanţă a romilor

Conflictul etnic din Bulgaria: Liderul rom bulgar Kiril, condamnat la moarte de o instanţă a romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia a fost dezvăluită de cotidianul Standart, care îl citează pe şeful instanţei tradiţionale a romilor, Hristo Varbanov. Acesta a declarat că "nicio persoană din etnia romă nu îl susţine pe Raşkov", informează site-ul Novinite.com.

Tensiunile din regiunea Plovdiv au escaladat după ce apropiaţi ai lui Raşkov din districtul Stolipinovo (Plovdiv) l-au accidentat mortal, vineri, pe tânărul Anghel Petrov, în vârstă de 19 ani, originar din Katuniţa. Incidentul a generat proteste violente care au culminat sâmbătă seara cu un atac asupra proprietăţilor lui Raşkov.

Instanţa tradiţională romă s-a pronunţat în unanimitate împotriva lui Raşkov şi a clanului acestuia. "Instanţa" a emis o condamnare simbolică la moarte împotriva lui Raşkov. "Puterea instanţei este doar simbolică, dar, dacă ar avea prerogative reale, Raşkov ar fi condamnat la moarte prin spânzurare pentru a fi un exemplu", a explicat Varbanov.

În schimb, Raşkov a declarat că Varbanov ar trebui "să îşi vadă în continuare de activităţile de şantaj, pentru că asta este ocupaţia lui principală".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici