CONFLICTUL SIRIA - ISRAEL: Bashar al-Assad vorbeşte despre o "presiune populară" de a se deschide frontul în Platoul Golan

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că în Siria există o "presiune populară" pentru deschiderea frontului din Golan cu Israelul, adăugând că va candida la alegerile prezidenţiale din 2014 "dacă poporul vrea acest lucru", într-un interviu acordat televiziunii Al-Manar.

7437 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL SIRIA - ISRAEL: Bashar al-Assad vorbeşte despre o "presiune populară" de a se deschide frontul în Platoul Golan

Platoul Golan (Imagine: Meddiafax Foto)

"Există o presiune populară clară pentru a deschide frontul rezistenţei (împotriva Israelului) în Golan (...) Există mai mulţi factori, (între care) agresiunile israeliene repetate", a declarat el pentru televiziunea deţinută de Hezbollah, făcând aluzie la raidurile israeliene asupra unor ţinte militare din apropiere de Damasc în ultimele luni.

Platoul Golan a fost ocupat de Israel în 1967 şi de la acea dată nu mai sunt violenţe între cele două ţări, care au rămas teoretic în stare de război. Incidente minore au avut loc în Golan de la începutul conflictului din Siria.

În timp ce trupele regimului duc o bătălie încrâncenată împotriva rebelilor, Assad denunţă "un război mondial condus împotriva Siriei şi a politicii de rezistenţă", o aluzie la axa Siria-Iran-Hezbollah împotriva Israelului.

Dar, a adăugat el, "suntem foarte încrezători în victorie".

Preşedintele sirian, căruia opoziţia şi occidentalii îi cer să renunţe la putere, a declarat că nu va ezita să se prezinte la alegerile prezidenţiale din 2014, dacă poporul vrea acest lucru.

"Această problemă va fi decisă la momentul dorit (...) dacă simt că există o necesitate de a mă prezenta drept candidat şi dacă simt că poporul vrea această candidatură, nu voi ezita să fac acest lucru", a declarat el. "Dar dacă simt că poporul sirian nu vrea (...), nu voi candida".

În ceea ce priveşte proiectul de conferinţă de pace supranumit Geneva 2, pe care ruşii şi americanii încearcă să îl organizeze în iunie, el a declarat că orice acord între regimul său şi opoziţie va fi supus unui "referendum".

Opoziţia şi occidentalii "susţin că vor un Guvern de tranziţie, în care preşedintele să nu aibă niciun rol", a declarat el. Dar "prerogativele preşedintelui sunt fixate prin Constituţie şi preşedintele nu îşi poate abandona prerogativele".

O schimbare "a Constituţiei presupune organizarea unui referendum popular (...) dacă ei vor să discutăm aceste lucruri, ele vor fi prezentate la conferinţă şi, atunci când şi dacă se va ajunge la un acord, îl vom supune referendumului", a precizat Assad.

În ceea ce priveşte livrarea de către Rusia a unor rachete sol-aer sofisticate S-300, el a recunoscut că regimul său a primit un prim lot. "Acordurile trecute cu Rusia nu au legătură cu criza (...) Toate acordurile trecute cu Rusia vor fi onorate, iar o parte dintre ele au fost deja, recent (...) noi şi ruşii vom continua să onorăm aceste acorduri".

În cursul serii, postul de televiziune Canal 10 al televiziunii israeliene, care citează surse din cadrul serviciilor israeliene, a precizat că, "în pofida afirmaţiilor lui Assad, Moscova nu a început încă livrarea acestor rachete către forţele preşedintelui sirian". Israelul nu a reacţionat oficial la declaraţiile lui Assad.

Şeful statului a recunoscut, de altfel, pentru prima dată că puternica mişcare şiită libaneză Hezbollah luptă alături de trupele sale în oraşul Qousseir (centru-vest), în apropiere de frontiera libaneză.

El a precizat totuşi că Hezbollah nu va participa la luptele pentru "apărarea statului sirian", ci pentru a se proteja pe sine, rebelii fiind, în opinia lui, "în serviciul Israelului", inamicul jurat al mişcării şiite.

"Hezbollahul este prezent în Siria deoarece bătălia care se dă este împotriva Israelului şi a agenţilor săi din Liban şi Siria. "Qousseir nu este important în sine, este importantă frontiera (deoarece) se încearcă înăbuşirea rezistenţei (Hezbollah)".

Regimul sirian este acuzat că, pe la această frontieră, transferă arme Hezbollah.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici