CONFRUNTĂRI în Ucraina: Morţi şi răniţi în violenţele din Odesa şi Slaviansk. Moscova: Ţara se îndreaptă spre CATASTROFĂ - VIDEO, FOTO, LIVE TEXT

Armata ucraineană a lansat vineri o vastă operaţiune militară împotriva oraşului separatist prorus Slaviansk, au declarat rebelii. Doi militari ucraineni au fost ucişi, în timp ce două elicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, bastionul insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării. Cel puţin 35 de persoane au murit într-un incendiu izbucnit după confruntările din oraşul Odesa între grupuri proruse şi proeuropene, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

41997 afișări
Imaginea articolului CONFRUNTĂRI în Ucraina: Morţi şi răniţi în violenţele din Odesa şi Slaviansk. Moscova: Ţara se îndreaptă spre CATASTROFĂ - VIDEO, FOTO, LIVE TEXT

Armata ucraineană a lansat o operaţiune militară la Slaviansk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 01:28 - Cel puţin 35 de morţi în violenţele şi incendiul din oraşul ucrainean Odesa

Treizeci şi cinci de persoane au murit vineri, la Odesa, în sudul Ucrainei, în marja unor confruntări între apărătorii unităţii ţării şi separatişti proruşi, acţiuni care generează temeri în legătură cu o posibilă extindere a insurecţiei în sudul ucrainean şi cu o reacţie a Rusiei, relatează AFP.

UPDATE 00:40 - Moscova s-a declarat "indignată" de violenţele din oraşul Odesa

Rusia s-a declarat "indignată", vineri, de violenţele din oraşul ucrainean Odesa, soldate cu peste 30 de morţi, denunţând "iresponsabilitatea ucigaşă" a autorităţilor prooccidentale de la Kiev.

"Rusia primeşte cu indignare informaţiile despre noua crimă comisă la Odesa şi îndeamnă Kievul şi susţinătorii săi occidentali să pună capăt anarhiei şi să îşi asume responsabilitatea în faţa poporului ucrainean", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

"Aceste evenimente tragice (...) sunt considerate de Moscova ca un nou semn de iresponsabilitate ucigaşă a autorităţilor de la Kiev, care îi favorizează pe radicalii naţionalişti, între care Pravîi Sektor, care conduce o campanie de teroare împotriva susţinătorilor federalizării şi modificărilor constituţionale", se mai arată în comunicat.

Cel puţin 35 de persoane au murit vineri, la Odesa, în urma unor violenţe şi unui incendiu izbucnit la Casa Sindicatelor din acest oraş.

UPDATE 23;20 - Cel puţin 31 de morţi într-un incendiu izbucnit după confruntările din oraşul Odesa

Cel puţin 31 de persoane au murit vineri într-un incendiu izbucnit după confruntările din oraşul Odesa între grupuri proruse şi proeuropene, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne, citat de AFP.

Ministerul a revizuit în scădere bilanţul precedent de 38 de morţi. Victimele au murit în urma intoxicării sau după ce au sărit pe fereastă.

"Aproximativ 50 de persoane, între care zece poliţişti, necesită îngrijiri medicale", potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

Ministerul nu a oferit niciun detaliu legat de cauzele izbucnirii incendiului la Casa Sindicatelor din Odesa.

Violenţe au izbucnit vineri, în oraşul ucrainean Odesa, între militanţi proruşi şi grupuri de susţinători ai Administraţiei proeuropene de la Kiev.

Sute de militanţi proruşi purtând căşti de protecţie şi având bâte au atacat un grup de aproximativ 1.500 de manifestanţi proeuropeni, în centrul oraşului Odesa.

Forţele de ordine au încercat fără rezultat să ţină la distanţă cele două grupuri.

UPDATE 23:12 - Doi militari ucraineni au fost ucişi în lupte cu rebeli din Slaviansk, anunţă Ministerul Apărării

Doi militari ucraineni au fost ucişi, vineri, în cursul unor "lupte intense" cu rebeli proruşi în apropiere de Slaviansk, un bastion al insurgenţilor din estul Ucrainei, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, citat de AFP.

"Un grup de extremişti înarmaţi i-a atacat pe militarii ucraineni din cadrul Brigăzii 95 aeropurtate (...). Lupte intense au avut loc. Doi militari ucraineni au murit", a anunţat ministerul într-un comunicat.

UPDATE 20:05 - Cel puţin trei morţi în violenţele din oraşul ucrainean Odesa

Cel puţin trei persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite în confruntările izbucnite în oraşul ucrainean Odesa între grupuri proruse şi proeuropene, anunţă poliţia locală, citată de AFP.

"Trei persoane au murit, iar 15 au fost rănite", a declarat un oficial din cadrul poliţiei.

Bilanţul precedent era de un mort şi nouă răniţi.

Violenţe au izbucnit vineri, în oraşul ucrainean Odesa, între militanţi proruşi şi grupuri de susţinători ai Administraţiei proeuropene de la Kiev.

Sute de militanţi proruşi purtând căşti de protecţie şi având bâte au atacat un grup de aproximativ 1.500 de manifestanţi proeuropeni, în centrul oraşului Odesa.

Forţele de ordine au încercat fără rezultat să ţină la distanţă cele două grupuri.

UPDATE 17:50 - Oleksandr Turcinov: Rusia trebuie să înceteze "isteria şi ameninţările" la adresa Ucrainei

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a cerut Rusiei să înceteze "isteria şi ameninţările", precizând că operaţiunea de la Slaviansk s-a soldat cu doi morţi de partea serviciilor de securitate şi mai mulţi de partea insurgenţilor proruşi.

UPDATE 17:18 - Confruntări între militanţi separatişti şi grupuri naţionaliste în oraşul ucrainean Odesa

Violenţe au izbucnit, vineri, în oraşul ucrainean Odesa între militanţi proruşi şi grupuri de susţinători ai Administraţiei proeuropene de la Kiev, cel puţin zece persoane fiind rănite.

Sute de militanţi proruşi purtând căşti de protecţie şi având bâte au atacat un grup de aproximativ 1.500 de manifestanţi proeuropeni, în centrul oraşului Odesa.

 

Forţele de ordine au încercat fără rezultat să ţină la distanţă cele două grupuri.

Cel puţin zece persoane au fost rănite în confruntări, iar una a murit.

"O persoanã rãnitã prin împuşcare a murit înainte de sosirea ambulanţei", a comunicat Ministerul ucrainean de Interne.

UPDATE 17:15 - Rusia cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina

Rusia a solicitat, vineri, convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, denunţând "escaladarea gravă" a situaţiei în estul Ucrainei.

Moscova a motivat convocarea reuniunii prin "escaladarea gravă a violenţelor în estul Ucrainei".

Reuniunea va avea loc vineri şi va fi publică.

UPDATE 14:20 Moscova consideră că operaţiunea militară de la Slaviansk duce Ucraina spre "catastrofă"

Rusia a denunţat, vineri, lansarea unei operaţiuni militare împotriva insurgenţilor proruşi din oraşul Slaviansk, apreciind că această decizie duce Ucraina spre "catastrofă".

"Folosirea forţei militare împotriva propriului popor duce Ucraina spre o catastrofă", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

"Exprimăm indignare faţă de lansarea unei operaţiuni militare la Slaviansk cu participarea teroriştilor din Pravi Sektor (Sectorul Dreapta)", o mişcare paramilitară naţionalistă, a subliniat diplomaţia rusă.

UPDATE 12:05 - Kremlinul susţine că operaţiunea lansată de Kiev la Slaviansk distruge acordul de la Geneva

Kremlinul a calificat vineri drept "raid de represalii" operaţiunea lansată de armata ucraineană în oraşul Slaviansk, afirmând că acesta prejudiciază acordul de la Geneva şi cerând ajutor urgent OSCE pentru oprirea lui.

"Folosind aviaţia pentru a trage asupra localităţilor civile, regimul de la Kiev a lansat o operaţiune de represalii distrugând ultima speranţă privind viabilitatea acordului de la Geneva", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin. 

Acest acord, încheiat la jumătatea lui aprilie între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană, urmăreşte o reducere a tensiunilor în Ucraina.

Totodată, potrivit agenţiei oficiale Itar-Tass, autorităţile ruse au contactat oficiali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pe tema "ofensivei forţelor armate" ucrainene împotriva bastionului prorus Slaviansk. Rebelii proruşi din această regiune deţin de o săptămână 11 observatori ai OSCE.

Peskov a declarat, de asemenea, că Moscova l-a trimis cu o zi înainte în estul Ucrainei pe emisarul său Vladimir Lukin pentru a participa la negocierile de eliberare a inspectorilor OSCE. "După lansarea operaţiunii punitive, partea rusă nu mai reuşeşte să stabilească legătura cu el", a declarat Peskov.

"Aparatele au fost doborâte de persoane necunoscute, care au folosit lansatoare de rachete portabile. Doi militari ucraineni au fost ucişi şi mai mulţi au fost răniţi în aceste tiruri", a declarat ministerul într-un comunicat. 

Primul bilanţ oficial al Ministerului de Interne a anunţat doborârea unui elicopter şi uciderea unui pilot.

"Un pilot a murit şi sunt şi răniţi", scrie pe pagina sa de Facebook ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov, care susţine că se află la faţa locului cu ministrul Apărării. "Faza activă" a operaţiunii a fost lansată la ora 04.30 dimineaţa la Slaviansk şi Kramatorsk, a adăugat el. Serviciile de securitate SBU au confirmat, la rândul într-un comunicat că un "elicopter a fost doborât, ceea ce demonstrează (prezenţa) unor specialişti militari străini".

Tiruri de armă şi explozii puternice au răsunat în nordul oraşului, a constatat AFP.

"Este un atac de anvergură totală", a declarat purtătoarea de cuvânt a rebelilor pentru AFP, afirmând că un elicopter ucrainean a fost doborât.

Militarii ucraineni au preluat un punct de control al rebelilor din sudul oraşului unde staţionează zeci de blindate, a constatat AFP. Oraşul Slaviansk rămâne relativ calm.

Primarul autoproclamat al Slaviansk, liderul separatist Viaceslav Ponomarev, a avertizat de mai ulte zile asupra unui atac ucrainean.

Rebelii pe care îi conduce aici deţin de o săptămână o echipă formată din 11 observatori ai OSCE, şapte străini şi patru ucraineni. Negocierile pentru eliberarea lor sunt în impas.

Slaviansk face parte din cele 12 oraşe din estul ucrainean aflate sub controlul separatiştilor proruşi. Kievul acuză Rusia, care a anexat deja Crimeea în martie, că dirijează ostitilităţile, ceea ce Moscova dezminte. 

Situaţia din Ucraina şi soarta observatorilor OSCE vor figura vineri în centrul întâlnirii dintre preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi cancelarul german, Angela Merkel, care vor avea prima întâlnire bilaterală de la începutul crizei ucrainene. 

La Berna, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier se va întâlni cu omologul său elveţian Didier Burkhalter, actualul preşedinte al Organizaţiei pentru cooperare şi securitate în Europa. 

Angela Merkel i-a cerut joi preşedintelui rus Vladimir Putin să îşi "folosească influenţa" în dosarul observatorilor reţinuţi, în timp ce negocierile par să tergiverseze de mai multe zile.

În cursul unei conversaţii telefonice, cei doi lideri au insistat asupra "importanţei medierii" OSCE în Ucraina.

Integritatea teritorială ameninţată

Considerând că integritatea teritorială a Ucrainei este ameninţată, preşedintele interimare Oleksandr Turcinov a reintrodus joi încorporarea obligatorie în armată, în faţa deteriorării situaţiei în est. 

Cu puţin timp înainte, la Doneţk, principalul oraş din regiunea rebelă, sediul Parchetului regional al fost luat cu asalt în mai puţin de o oră de o mulţime de manifestanţi proruşi, ilustrând neputinţa tot mai mare a autorităţilor ucrainene de a asigura ordinea în provincie.

Poliţiştii care ar fi trebuit să protejeze clădirea au fost loviţi înainte de a putea părăsi locul şi au fost dezarmaţi, au constatat jurnalişti ai AFP. 

Potrivit presei locale, bărbaţi înarmaţi şi cu cagule au preluat controlul sediului Parchetului din oraşul Gorliovka, în cursul serii. Ei au luat computere şi au ars dosare în curtea clădirii.

Rebelii proruşi, ostili puterii instalate la Kiev după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici, au continuat în ultimele zile să îşi extindă zona de control. Ei controlează în prezent clădiri strategice (primăria, sediul poliţiei şi serviciile de securitate) în peste 12 oraşe.

Planul FMI "remaniat" în caz de pierdere a regiunilor

Bătălia dintre Kiev şi Moscova continuă pe fronturile militar, economic sau diplomatic.

La Kiev, autorităţile au efectuat exerciţii militare în noaptea de miercuri spre joi. Membri ai unităţilor speciale din garda prezidenţială, la bordul a circa zece blindate, au încercuit clădirea Parlamentului, iar trăgători de elită au fost paraşutaţi pe acoperiş. 

Atent să priveze de argumente separatiştii, Guvernul ucrainean a anunţat că are în vedere un referendum pe tema unităţii naţiunii ucrainene şi a descentralizării, în paralel cu alegerile prezidenţiale anticipate din 25 mai. 

Rusia a calificat ideea drept "cinică" şi a repetat că Kievul trebuie să înceteze "operaţiunile militare împotriva propriului popor", o aluzie la operaţiunea "antiteroristă" lansată de autorităţi în estul ţării. 

Fondul Monetar Internaţional, care a votat joi un plan de ajutor de 17 miliarde de dolari, a admis, la rândul său, că acest plan va fi "remaniat" în cazul pierderii regiunilor din est.

Potrivit FMI, provinciile din est (Doneţk, Lugansk, Harkov) reprezintă peste 21 la sută din produsul intern brut (PIB) al ţării şi 30 la sută din producţia sa industrială.

Condiţionaţi de măsuri economice drastice, împrumutul de 17 miliarde de dolari promis în doi ani de FMI Ucrainei se înscrie într-un plan de susţinere global, de 27 de miliarde de dolari promişi de comunitatea internaţională.

Printre condiţiile impuse de FMI figurează o creştere de 50 la sută a preţului la gaze pentru particulari, ce a intrat în vigoare joi. O nouă creştere de 40 la sută ar urma în doi ani. 

O reuniune consacrată securităţii aprovizionării Ucrainei şi UE cu gaz rusesc va avea loc vineri la Varşovia, între comisarul european al Energiei Gunther Oettinger, şi miniştrii rus şi ucrainean ai Energiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici