Congresul american a aprobat bugetul Apărării pentru 2015

Congresul Statelor Unite a adoptat vineri legea anuală a Apărării, de peste 500 de miliarde de dolari, care încadrează Pentagonul şi menţine interdicţia referitoare la închiderea închisorii de la Guantanamo.

195 afișări
Imaginea articolului Congresul american a aprobat bugetul Apărării pentru 2015

Congresul american a aprobat bugetul Apărării pentru 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Legea autorizează programele militare pentru exerciţiul bugetar 2015 (octombrie 2014 - septembrie 2015) şi a fost adoptată de Senat cu 89 de voturi pentru şi 11 împotrivă. Camera Reprezentanţilor a aprobat-o săptămâna trecută cu 300 de voturi pentru şi 19 împotrivă.

Legea menţine interdicţia referitoare la închiderea închisorii de la Guantanamo, pe Insula Cuba. De asemenea, legea reînnoieşte interdicţia de a transfera în Statele Unite deţinuţi ai acestei închisori, în pofida opoziţiei preşedintelui american Barack Obama.

Congresul interzice Pentagonului să transfere deţinuţi pe teritoriul american pentru a fi judecaţi, a primi îngrijiri sau a fi închişi din alte motive, republicanii apreciind că ei ar constitui o ameninţare pentru securitatea naţională în cazul în care ar deveni liberi în baza deciziei unui judecător.

Legea prevede un buget de cinci miliarde de dolari pentru războiul împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Stat Islamic, dintre care 1,6 miliarde - pentru doi ani - pentru echiparea şi instruirea forţelor irakiene, kurde şi unor triburi sunnite. Însă Guvernul irakian trebuie să îşi asume 40% din costuri.

Programul privind instruirea şi echiparea rebelilor sirieni moderaţi, propus de preşedintele american, este prelungit. În septembrie, Congresul a autorizat acest program doar până la 11 decembrie. Efortul financiar, în valoare de 500 de milioane de dolari, este acordat prin legea finanţelor.

În total, legea anuală a Apărării autorizează cheltuieli militare în valoare de 584 de miliarde de dolari, dintre care 554 pentru Pentagon, pentru exerciţiul bugetar 2015, adică o creştere de 48 de miliarde în raport cu 2014.

Cheltuielile militare reprezintă peste jumătate din bugetul numit "discreţionar" al statului federal, care se va ridica în 2015 la 1.014 miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici