Congresul Mondial al Uigurilor susţine că între 600 şi 800 de persoane au fost omorâte în China

Vicepreşedintele principalei organizaţii a uigurilor din exil, Congresul Mondial al Uigurilor, Asgar Can, a declarat miercuri seara că în timpul violenţelor interetnice care au izbucnit duminică în China au fost ucise între 600 şi 800 de persoane.

29 afișări
Imaginea articolului Congresul Mondial al Uigurilor susţine că între 600 şi 800 de persoane au fost omorâte în China

Congresul Mondial al Uigurilor susţine că între 600 şi 800 de persoane au fost omorâte în China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Unii ne-au spus că sunt 600, alţii ne-au spus 800. Estimăm că sunt între 600 şi 800 (de morţi)", a declarat acesta telefonic, din Germania, referindu-se la mărturiile culese din cadrul comunităţii uigure din această ţară.

"O sută cincizeci de persoane au fost omorâte doar în uzina de tractoare din Xinjiang, la Urumqi", a declarat Can.

"Două studente uigure au fost, de asemenea, decapitate, iar cadavrele lor au fost expuse la ieşirea de la Facultatea de Medicină, pentru a-i teroriza pe uiguri", a adăugat acesta, precizând că este vorba despre "două studente, nu patru", aşa cum a relatat o parte a presei.

În afară de cei de la Urumqi, "peste 20 de uiguri au fost ucişi la Gulja", potrivit vicepreşedintelui Congresului Mondial al Uigurilor cu sediul la Munchen (sudul Germaniei).

Duminică au izbucnit confruntări în regiunea Xinjiang (nord-vestul Chinei) între uiguri, musulmani turcofoni care formează majoritatea populaţiei regiunii, şi etnici han, majoritari în China, care s-au soldat cu 156 de morţi şi peste 1.000 de răniţi, potrivit autorităţilor, care au anunţat miercuri seara că situaţia se afla sub control.

Autorităţile au consolidat securitatea în regiunea autonomă situată în nord-vestul extrem al Chinei. Sute de persoane au fost, de asemenea, arestate.

Comunitatea uigură din exil a făcut apel la organizarea unei manifestaţii în faţa Ambasadei Chinei de la Berlin, vineri, la ora locală 15.00 (16.00, ora României), a anunţat, de asemenea, Asgar Can.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici