Congresul partidului comunist chinez: China îşi perfecţionează sistemul economic, anunţă triumfător Xi Jinping

Preşedintele Xi Jinping a subliniat duminică lupta Partidului Comunist de guvernământ împotriva COVID-19, reiterând în acelaşi timp sprijinul pentru sectorul privat şi permiţând pieţelor să joace un rol cheie, chiar dacă China îşi perfecţionează "sistemul economic socialist", scrie Reuters.

376 afișări
Imaginea articolului Congresul partidului comunist chinez: China îşi perfecţionează sistemul economic, anunţă triumfător Xi Jinping

Congresul partidului comunist chinez: China îşi perfecţionează sistemul economic, anunţă triumfător Xi Jinping

În timpul unui discurs la începutul unui congres la care se aşteaptă să câştige un al treilea mandat de conducere care să-i consolideze locul de cel mai puternic conducător al ţării de la Mao Zedong încoace, Xi a lăudat, de asemenea, preluarea de către partid a controlului asupra situaţiei din Hong Kong, care a fost zguduit de proteste antiguvernamentale în 2019.

Reuniunea a aproximativ 2.300 de delegaţi din întreaga ţară a început în vasta Mare Sală a Poporului din partea de vest a Pieţei Tiananmen, pe fondul unei securităţi stricte.

În ceea ce priveşte Taiwanul, Xi a declarat: "Am purtat cu hotărâre o luptă majoră împotriva separatismului şi a interferenţelor, demonstrând determinarea şi capacitatea noastră puternică de a proteja suveranitatea statului şi integritatea teritorială şi de a ne opune independenţei Taiwanului".

Xi a declarat că partidul cu 96 de milioane de membri "a câştigat cea mai mare bătălie împotriva sărăciei din istoria omenirii".

În deceniul său la putere, Xi, în vârstă de 69 de ani, a aşezat China pe o cale din ce în ce mai autoritară, care a prioritizat securitatea, controlul statului asupra economiei în numele "prosperităţii comune", o diplomaţie mai asertivă, o armată mai puternică şi intensificarea presiunii pentru a cuceri Taiwanul, guvernat democratic.

Analiştii nu se aşteaptă, în general, la nicio schimbare semnificativă a direcţiei politice.

"Trebuie să construim un sistem economic socialist de piaţă de nivel înalt ... să consolidăm şi să dezvoltăm fără ezitare sistemul de proprietate publică, să încurajăm şi să sprijinim fără ezitare dezvoltarea economiei private, să susţinem rolul decisiv al pieţei în alocarea resurselor şi să acordăm o mai mare importanţă rolului guvernului", a declarat el.

În ceea ce priveşte COVID, Xi a declarat că China a câştigat laude internaţionale.

În ultimele zile, Beijingul a subliniat în mod repetat angajamentul său faţă de strategia zero-COVID a lui Xi, spulberând speranţele a nenumăraţi cetăţeni chinezi, precum şi a investitorilor, că Beijingul ar putea începe să iasă în curând dintr-o politică care a provocat frustrări şi daune economice pe scară largă.

Puterea lui Xi pare să nu fie diminuată de tumultul unui an în care economia chineză a încetinit dramatic, trasă în jos de blocajele frecvente, de criza din sectorul imobiliar şi de impactul măsurilor din 2021 asupra economiei.

Relaţiile Chinei cu Occidentul s-au deteriorat brusc, agravate de sprijinul lui Xi pentru Vladimir Putin.

Fiu al unui revoluţionar al Partidului Comunist, Xi a revigorat un partid care devenise profund corupt şi din ce în ce mai irelevant, extinzându-şi prezenţa în toate aspectele societăţii.

Xi a eliminat limitele mandatelor prezidenţiale în 2018, deschizându-i calea pentru un al treilea mandat de cinci ani, sau mai mult.

Se aşteaptă ca congresul să îl reconfirme pe Xi în funcţia de secretar general al partidului, cea mai puternică funcţie din China, precum şi în cea de preşedinte al Comisiei militare centrale. Preşedinţia lui Xi urmează să fie reînnoită în martie, în cadrul sesiunii anuale a parlamentului chinez.

În perioada premergătoare congresului, capitala chineză a intensificat măsurile de securitate şi restricţiile COVID, în timp ce fabricile de oţel din provincia vecină Hebei au primit instrucţiuni de a reduce operaţiunile pentru a îmbunătăţi calitatea aerului, a declarat o sursă din industrie.

A doua zi după încheierea congresului Xi îşi va prezenta noul său Comitet permanent, o echipă de conducere formată din şapte persoane. Aceasta va include persoana care îl va înlocui pe Li Keqiang în funcţia de premier atunci când Li se va retrage din această funcţie în martie, după două mandate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
china,
partid,
congres

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici