Congresul Statelor Unite vrea redenumirea ambasadei Taiwanului la Washington. Decizia ar duce la creşterea tensiunilor cu China

  • Un grup de legislatori americani a propus joi în Senat şi în Camera Reprezentanţilor un proiect de lege care ar impune Statelor Unite să negocieze redenumirea ambasadei de facto a Taiwanului din Washington în "Biroul Reprezentativ al Taiwanului", o măsură care va nemulţumi cu siguranţă China.
  • În prezent, aceasta se numeşte Biroul de reprezentare economică şi culturală din Taipei (TECRO), folosind numele capitalei insulei.
  • În cazul în care măsurile vor deveni lege, orice schimbare a numelui biroului ar putea oferi o acoperire pentru ţările mai mici să ia măsuri similare pentru a stimula angajamentul cu Taiwanul, pe care China îl revendică ca fiind propriul său teritoriu.
1203 afișări
Imaginea articolului Congresul Statelor Unite vrea redenumirea ambasadei Taiwanului la Washington. Decizia ar duce la creşterea tensiunilor cu China


De asemenea, ar crea cu siguranţă o nouă fisură în relaţiile dintre SUA şi China, aflate deja la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Statele Unite, la fel ca majoritatea ţărilor, nu au legături oficiale cu Taiwanul guvernat în mod democratic, dar este cel mai mare susţinător internaţional al acestuia.

Proiectul de lege îi cere secretarului de stat să "încerce să intre în negocieri" cu TECRO pentru a redenumi biroul său ca "Biroul de reprezentare a Taiwanului".

Senatorul republican Marco Rubio şi preşedintele democrat al Comisiei pentru relaţii externe a Senatului, Bob Menendez, au susţinut proiectul de lege din Senat, iar republicanul John Curtis şi democratul Chris Pappas au condus versiunea din Camera Reprezentanţilor. "Statele Unite trebuie să clarifice faptul că, în ciuda tuturor eforturilor Partidului Comunist Chinez de a intimida şi constrânge Taiwanul, puterile ostile nu au dreptul să pretindă suveranitatea asupra ţărilor democratice", a declarat Rubio.

Menendez a declarat pentru Reuters că proiectele de lege sunt în concordanţă cu Legea privind relaţiile cu Taiwanul, care defineşte legăturile neoficiale ale Statelor Unite cu Taiwanul, şi demonstrează sprijinul Washingtonului pentru ca Taiwanul "să îşi determine propriul viitor".

"Trebuie să facem acest pas pentru a ne consolida parteneriatul diplomatic cu Taiwanul şi pentru a contracara încercările repetate ale Chinei de a ameninţa şi de a constrânge naţiuni din întreaga lume", a declarat Pappas.

Beijingul, care nu a renunţat niciodată la ideea utilizării forţei pentru a asigura o eventuală unificare cu Taiwanul, consideră că statutul insulei este cea mai sensibilă problemă în relaţiile dintre SUA şi China şi că reprezintă baza legăturilor dintre cele două superputeri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici