Consens al participanţilor la reuniunea pe tema suveranităţii asupra Oceanului Arctic

Reprezentanţii celor cinci ţări riverane Oceanului Arctic, reuniţi în Groenlanda, au anunţat joi că vor aştepta o decizie a Naţiunilor Unite în problema suveranităţii asupra platoului marin, care ar putea deţine un sfert din resursele nedescoperite de petrol din lume.

27 afișări
Imaginea articolului Consens al participanţilor la reuniunea pe tema suveranităţii asupra Oceanului Arctic

Consens al participanţilor la reuniunea pe tema suveranităţii asupra Oceanului Arctic (Imagine: Mediafax/AFP)

"Am afirmat angajamentul în favoarea reglementării pe cale paşnică a posibilelor disensiuni", a declarat subsecretarul de Stat american John Negroponte.

Miniştrii din Canada, Danemarca, Norvegia, Rusia şi Statele Unite s-au întâlnit în Groenlanda pentru un summit de două zile pe tema împărţirii platoului arctic.

Convenţia ONU pentru dreptul maritim din 10 decembrie 1982 le permite ţărilor semnatare să îşi extindă dreptul de exploatare a resurselor naturale, minerale, energetice, biologice de la 200 la 350 de mile maritime, dacă pot demonstra prin studii ştiinţifice că anexarea reprezintă "o prelungire naturală a platoului continental".

Statele Unite încă nu au ratificat Convenţia, dar Negroponte a îndemnat Congresul să o ratifice cât mai curând.

La reuniune au fost prezenţi Per Stig Moller, ministrul danez de Externe, premierul Groenlandei, Hans Enoksen, miniştrii de Externe din Rusia şi Norvegia, Serghei Lavrov şi Jonas Gahr
Stoere, şi ministrul canadian al Resurselor Naturale, Gary Lunn.

"Declaraţia reflectă dorinţa participanţilor de rezolvare a problemelor în spiritul cooperării şi pe baza dreptului internaţional", afirmă Lavrov.

Organizaţiile ecologice nu au fost invitate la reuniunea din Groenlanda, criticând planurile de exploatare a resurselor din zona arctică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici