Conservatoarea Kolinda Grabar Kitarovic câştigă alegerile prezidenţiale din Croaţia - exit-poll

Conservatoarea Kolinda Grabar Kitarovic, fost ministru al Afacerilor Externe, a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Croaţiei, duminică, în cel de-al doilea tur de scrutin, învingându-l pe preşedintele în exerciţiu, potrivit unui exit-poll prezentat de televiziunea naţională (HRT).

456 afișări
Imaginea articolului Conservatoarea Kolinda Grabar Kitarovic câştigă alegerile prezidenţiale din Croaţia - exit-poll

Conservatoarea Kolinda Grabar Kitarovic câştigă alegerile prezidenţiale din Croaţia - exit-poll (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grabar Kitarovic, în vârstă de 46 de ani, a obţinut 51,4 la sută din voturi, iar social-democratul Ivo Josipovic, în vârstă de 57 de ani, a obţinut 48,6 la sută, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de institutul IPSOS PULS.

La primul tur de scrutin, în urmă cu două săptămâni, preşedintele în exerciţiu Ivo Josipovic, care candida pentru un al doilea mandat, a obţinut 38,46% din voturile exprimate, iar Kitarovic 37,22%.

Primele rezultate oficiale ale scrutinului prezidenţial sunt aşteptate în jurul orei 21.00 GMT (23.00, ora României) şi, dacă vor confirma victoria Kolindei Grabar Kitarovic, ea va deveni prima femeie din Balcani aleasă preşedinte prin sufragiu universal.

Croaţia, o ţară cu 4,2 milioane de locuitori, se confruntă de şase ani cu o criză economică şi a devenit în iulie 2013 al 28-lea membru al Uniunii Europene (UE).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici