Conservatorii iranieni obţin majoritatea parlamentară

Conservatorii dispun de o majoritate parlamentară în urma alegerilor legislative din Iran, a relatat duminică postul public de televiziune, dar noul Legislativ i-ar putea ridica o serie de probleme preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad înainte de scrutinul prezidenţial din 2009.

12 afișări
Imaginea articolului Conservatorii iranieni obţin majoritatea parlamentară

Conservatorii iranieni obţin majoritatea parlamentară

Criticii reformişti ai preşedintelui iranian au declarat că au încercat să profite de nemulţumirea publică privind inflaţia ridicată, dar mulţi dintre candidaţii opoziţiei au fost înlăturaţi din cursa electorală.

Postul public Press TV a relatat că politicienii conservatori, cei loiali idealurilor Republicii Islamice, au obţinut cel puţin 163 de locuri din totalul de 290, faţă de doar 40 cât au obţinut până în prezent opoziţia reformistă.

Postul de televiziune de limbă engleză a anunţat, citând Ministerul de Interne, că majoritatea voturilor au fost numărate.

Oficialii iranieni au calificat rezultatul drept o victorie împotriva Statelor Unite care a calificat vineri alegerile drept "fraudate".

UE, ai cărei principali membri susţin Statele Unite în dosarul nuclear iranian, a anunţat că alegerile nu au fost "nici corecte, nici libere". Blocul comunitar şi-a exprimat "regretul profund şi dezamăgirea după ce mai bine de o treime din candidaţii cu şanse reale au fost împiedicaţi să se prezinte la alegerile parlamentare de anul acesta", potrivit unui comunicat dat publicităţii.

Ministerul iranian de Interne, care a supravegheat procesul electoral, a anunţat că rezultatele finale nu vor fi cunoscute mai devreme de luni.

Chair dacă victoria conservatorilor va fi confirmată, analiştii susţin că disensiunile din rândul politicienilor care îl susţin pe Ahmadinejad ar putea lua amploare înainte de scrutinul prezidenţial din 2009.

"Am putea asista la posibilitatea ca unii dintre conservatori să formeze o coaliţie cu reformiştii şi să îngreuneze efortul preşedintelui de a adopta legi", a declarat un analist iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici