Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, joi, pentru o şedinţă informală cu privire la Crimeea

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, joi, pentru o şedinţă informală cu privire la situaţia din Crimeea, la un an după anexarea acestei peninsule ucrainene la Rusia, au anunţat miercuri diplomaţi pentru agenţia rusă Tass.

537 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, joi, pentru o şedinţă informală cu privire la Crimeea

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, joi, pentru o şedinţă informală cu privire la Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reuniunea informală, organizată la iniţiativa Lituaniei, va începe la ora locală 17.00 (23.00, ora României) şi va avea loc probabil cu uşile închise.

La reuniune va participa inclusiv liderul istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev.

Reuniunea va avea loc în "format Arria", de la numele fostului ambasador venezuelean Diego Arria, care a inventat acest concept. "Formatul Arria" presupune consultări informale, organizate la iniţiativa uneia dintre cele 15 state membre ale Consiliului, care poate să invite participanţi externi. Fiecare stat membru al Consiliului poate decide dacă să participe sau nu la această reuniune.

Mustafa Djemilev va susţine o conferinţă de presă la finalul reuniunii.

Potrivit ambasadorului rus la ONU, Vitali Ciurkin, Rusia nu va participa la această reuniune.

Reuniunea informală cu privire la situaţia din Crimeea este "contraproductivă şi provocatoare", a acuzat diplomatul rus.

Mii de oameni au celebrat miercuri, la Moscova, un an de la anexarea Peninsulei Crimeea, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, afirmând că integrarea fostului teritoriu ucrainean a permis recâştigarea "rădăcinilor istorice ale naţiunii" ruse.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după înlăturarea, pe fondul protestelor, a regimului prorus ucrainean condus de Viktor Ianukovici. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014 în regiunile Doneţk şi Lugansk, s-a soldat până acum cu peste 6.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici