Consiliul European a adoptat lista candidaţilor la funcţia de comisar, fără să includă un reprezentant din partea Marii Britanii

Consiliul European a adoptat luni lista persoanelor pe care le propune pentru a fi numite membri ai Comisiei Europene până la 31 octombrie 2024, însă această listă nu include şi un reprezentant britanic, lucru ce ar putea genera anumite probleme de ordin juridic, relatează site-ul de ştiri Euractiv.

495 afișări
Imaginea articolului Consiliul European a adoptat lista candidaţilor la funcţia de comisar, fără să includă un reprezentant din partea Marii Britanii

Consiliul European a adoptat lista candidaţilor la funcţia de comisar

"Adoptarea acestei liste face posibilă desfăşurarea votului de aprobare în Parlamentul European cu privire la întreaga Comisie ca organ colegial", se arată într-un comunicat dat publicităţii de UE.

"În temeiul articolului 17 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană, lista de comisari desemnaţi este adoptată de către Consiliu de comun acord cu preşedintele ales al Comisiei. Preşedinta aleasă, Ursula von der Leyen, şi-a dat acordul la 21 noiembrie cu privire la proiectul de listă de comisari desemnaţi. În urma aprobării Parlamentului European, Comisia este numită de Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată", precizează Uniunea Europeană.

Un oficial european a explicat că unele decizii ale noii Comisii ar putea în ceea ce priveşte competiţia sau comerţul ar putea fi contestate la Curtea de Justiţie a UE, însă Executivul european este "foarte încrezător" că judecătorii UE vor valida decizia de funcţionare a instituţiei chiar şi fără un comisar din partea Marii Britanii.

Ca parte a raţionamentului juridic, un oficial european a explicat că Tratatul de la Lisabona permite menţinerea vacantă a posturilor de membri ai Comisiei dacă un comisar părăseşte funcţia înainte de sfârşitul mandatului.

Parlamentul European urmează să decidă miercuri (27 noiembrie) în privinţa aprobării Comisiei conduse de Ursula von der Leyen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici