Consiliul European susţine poziţia Marii Britanii privind responsabilitatea Rusiei în cazul fostului spion rus Serghei Skripal

Consiliul European a susţinut, joi, evaluarea Marii Britanii privind responsabilitatea Rusiei în cazul atacului cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

697 afișări
Imaginea articolului Consiliul European susţine poziţia Marii Britanii privind responsabilitatea Rusiei în cazul fostului spion rus Serghei Skripal

Consiliul European susţine poziţia Marii Britanii privind responsabilitatea Rusiei în cazul fostului spion rus Serghei Skripal

"Consiliul European condamnă în termenii cei mai puternici atacul recent de la Salisbury, îşi exprimă compătimirea cea mai profundă faţă de persoanele ale căror vieţi au fost ameninţate şi oferă sprijin pentru investigaţia în curs. Consiliul este de acord cu evaluarea guvernului Marii Britanii că este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă şi că nu există nicio altă explicaţie plauzibilă. Manifestăm o solidaritate necondiţionată cu Marea Britanie în faţa acestei provocări grave la adresa securităţii noastre comune. Utilizarea armelor chimice, inclusiv utilizarea oricăror substanţe toxice ca arme, este complet inacceptabilă, trebuie condamnată în mod sistematic şi riguros şi constituie o ameninţare la adresa securităţii noastre. Statele membre îşi vor coordona poziţia cu privire la măsurile care trebuie luate în lumina răspunsurilor furnizate de autorităţile ruse. Uniunea Europeană va rămâne concentrată pe acest subiect şi pe implicaţiile lui", este poziţia comună a liderilor din statele membre UE.

În urma reuniunii din 22 martie, Consiliul European a decis să-şi "consolideze rezistenţa la riscurile chimice, biologice, radiologice şi nucleare, inclusiv printr-o cooperare mai strânsă între Uniunea Europeană şi statele sale membre, precum şi cu NATO".

Consiliul a cerut Comisiei Europene şi Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, să continue activitatea privind "consolidarea capacităţilor de a aborda ameninţările hibride, inclusiv în domeniul cibernetic, de comunicare strategică şi de contrainformaţii", apoi să prezinte un raport în privinţa progreselor înregistrate, până în luna iunie.

Tot joi, premierul britanic Theresa May a cerut solidaritatea ţărilor Uniunii Europene împotriva serviciilor secrete ruse, pe care le acuză că ar putea pregăti noi atacuri neurotoxice de genul celui comis în oraşul englez Salisbury. May susţine că Rusia reprezintă o ameninţare la adresa Europei, întrucât nu respectă graniţele şi celelalte state.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică şi continuă să fie în stare critică.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat în ultimii zece ani agentul neurotoxic "Novichok", folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat că Marea Britanie va trebui să prezinte dovezi privind implicarea Rusiei în otrăvirea fostului spion rus sau să îşi ceară scuze.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici