Consiliul NATO-Ucraina condamnă atacurile Rusiei aproape de România şi analizează situaţia Mării Negre

Reprezentanţii statelor membre NATO şi cei ai Ucrainei au condamnat, miercuri, recentele atacuri ale armatei ruse asupra porturilor ucrainene, în apropierea frontierei României, şi au analizat problemele de securitate din zona Mării Negre.

3129 afișări
Imaginea articolului Consiliul NATO-Ucraina condamnă atacurile Rusiei aproape de România şi analizează situaţia Mării Negre

Sursa foto: nato.int

Consiliul NATO-Ucraina s-a reunit la nivel de ambasadori, "pentru a analiza situaţia de securitate gravă din zona Mării Negre, după decizia unilaterală a Rusiei" de retragere din Iniţiativa exporturilor de cereale pe cale maritimă. Reuniunea, convocată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prezidată de Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice.

"Aliaţii şi Ucraina au condamnat ferm decizia Rusiei de retragere din Acordul exporturilor de cereale pe Marea Neagră şi tentativele deliberate de oprire a exporturilor agricole ucrainene, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume. Au condamnat şi recentele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra oraşelor Odesa, Mikolaiv, asupra altor porturi, inclusiv atacul cinic cu drone al Moscovei asupra unui depozit de cereale din portul Reni, situat pe Dunăre, foarte aproape de frontiera română. Aliaţii au notat că noua zonă de avertizare stabilită de Rusia în Marea Neagră, în cadrul zonei economice exclusive a Bulgariei, a creat noi riscuri privind interpretări greşite şi escaladare, precum şi impedimente grave asupra libertăţii de navigaţie", anunţă Alianţa Nord-Atlantică, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Rusia continuă să manifeste o lipsă totală de respect faţă de legislaţia internaţională şi faţă de oamenii din întreaga lume care depind de cerealele ucrainene. Rusia ameninţă nave civile, terorizând oraşe paşnice şi distrugând părţi ale patrimoniului cultural mondial prin atacurile sale brutale. Alianţa Nord-Atlantică este unită. Suntem solidari cu aliaţii noştri din zona Mării Negre, vom continua să ne apărăm unii pe alţii, vom continua să susţinem Ucraina cât timp va fi necesar", a declarat Mircea Geoană, cu ocazia Consiliului NATO-Ucraina.

"Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acţiunile periculoase, cu risc de escaladare, din regiunea Mării Negre. Rusia trebuie să înceteze să utilizeze foametea ca armă, să înceteze să ameninţe cu instabilitatea alimentară cei mai vilnerabili oameni din lume. Acţiunile Rusiei generează şi riscuri substanţiale asupra stabilităţii regiunii Mării Negre, care are o importanţă strategică pentru NATO. Aliaţii intensifică sprijinul pentru Ucraina şi vigilenţa. Rămânem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat de orice agresiune", a afirmat, la rândul său, Jens Stoltenberg.

Participanţii la reuniune au salutat eforturile constante ale Turciei de reactivare a Acordului exporturilor de cereale, precum şi eforturile altor aliaţi, inclusiv ale Bulgariei, României, ale Uniunii Europene şi Naţiunilor Unite, de a permite continuarea exporturilor de cereale ucrainene pe cale terestră şi maritimă. De asemenea, aliaţii din cadrul NATO au reiterat că vor continua să furnizeze Ucrainei asistenţă consistentă la nivel militar, economic şi umanitar.

Statele membre NATO intensifică misiunile de supraveghere militară în zona Mării Negre, inclusiv prin patrule maritime şi zboruri cu drone. În ultimul an, ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică a intensificat semnificativ prezenţa militară la nivel regional, inclusiv prin staţionarea de grupuri de luptă multinaţionale în Bulgaria şi România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici