Consultări între SUA şi Rusia pe tema scutului antirachetă şi a tratatului START-1

O delegaţie americană se află luni la Moscova pentru negocieri pe tema proiectului controversat al scutului antirachetă din Europa de Est şi a viitorului Tratatului de reducere a armelor nucleare strategice START-1, a anunţat ambasada SUA în Rusia.

11 afișări
Imaginea articolului Consultări între SUA şi Rusia pe tema scutului antirachetă şi a tratatului START-1

Consultări între SUA şi Rusia pe tema scutului antirachetă şi a tratatului START-1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Delegaţia americană este condusă de John Rood, responsabil cu controlul armamentului şi al securităţii internaţionale în cadrul Departamentului de Stat, iar cea rusă de ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov.

"Se întâlnesc în acest moment", a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei americane la Moscova, precizând că negocierile urmau să se încheie la 12.30 GMT (14.30, ora României).

Departamentul de Stat indicase vineri că negocierile se vor referi în special la viitorul tratatului START-1, care expiră în decembrie 2009, precum şi la "măsurile care favorizează încrederea în legătură cu proiectul de amplasare a (unui sistem) de apărare antirachetă americană în Europa".

Rabkov a apreciat luni într-un articol din cotidianul rus Kommersant că există "şanse ca un nou document (pe tema reducerii armelor nucleare strategice) să fie adoptat până în decembrie 2009".

"Va fi mai greu să ajungem la un acord privind scutul antirachetă", a adăugat el.

Rusia apreciază că acest scut, care ar trebui amplasat în Polonia şi Cehia, îi subminează securitatea, în timp ce Washingtonul susţine că acesta are ca scop să contracareze ameninţarea pe care o reprezintă state ca Iranul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici