Continuă tensiunile între statele baltice şi Rusia. Estonia cere explicaţii după ce un elicopter rus i-a încălcat spaţiul aerian

  • Estonia l-a convocat marţi pe ambasadorul rus pentru a protesta faţă de o încălcare "extrem de gravă" a spaţiului său aerian de către un elicopter rusesc, fiind a doua oară în mai puţin de două săptămâni când Tallinn îl mustră pe trimisul Moscovei.
  • De asemenea, şi-a exprimat solidaritatea cu Lituania, o altă naţiune baltică, despre care Moscova spune că va fi pedepsită pentru că a interzis tranzitul unor bunuri către exclava rusă Kaliningrad.
48510 afișări
Imaginea articolului Continuă tensiunile între statele baltice şi Rusia. Estonia cere explicaţii după ce un elicopter rus i-a încălcat spaţiul aerian

Ministerul estonian de Externe a declarat că elicopterul a survolat fără permisiune în sud-estul ţării pe 18 iunie.

"Estonia consideră că acesta este un incident extrem de grav şi regretabil care, fără îndoială, provoacă tensiuni suplimentare şi este complet inacceptabil", a declarat acesta într-un comunicat, reiterând apelurile pentru ca trupele ruseşti să părăsească Ucraina, conform Reuters.

"Rusia trebuie să înceteze să-şi ameninţe vecinii şi să înţeleagă că preţul agresiunii pe care Rusia a lansat-o împotriva Ucrainei este într-adevăr ridicat", a adăugat aceasta.

Un aliat de top al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat Lituaniei că va avea de suferit dacă va interzice tranzitul de bunuri sancţionate de Uniunea Europeană pe teritoriul său către şi dinspre Kaliningrad.

De asemenea, Estonia l-a convocat pe ambasadorul rus pe 10 iunie după laudele lui Putin la adresa unui conducător rus din secolul al XVIII-lea care a capturat un oraş care acum este estonian. 

Estonia, Lituania şi Letonia au aparţinut imperiului rus înainte de a obţine independenţa în urma Primului Război Mondial. În 1940, Uniunea Sovietică a anexat cele trei state baltice, care nu şi-au recăpătat independenţa până în 1991.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici