LIVE-TEXT  Contraofensiva ucraineană, ziua 5. Ucrainenii duc lupte grele în districtul Bakhmut/ Ucraina îşi recuperează satele: Neskuchne, Blahodatne, Storozheve, Novodarivka şi Makarivka/ Explozii raportate în oraşele ocupate de ruşi, Tokmak şi Melitopol

  • Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a afirmat într-un videoclip pe Telegram că forţele ucrainene au cucerit şi satul Makarivka.
  • Ucrainenii duc lupte grele în districtul Bakhmut şi continuă operaţiunile de asalt asupra poziţiilor inamice.
  • Explozii raportate în oraşele ocupate de ruşi, Tokmak şi Melitopol
  • Ucrainenii au eliberat şapte aşezări după cinci zile
  • Rusia şi-a transferat 90% din rezervele militare din Donbas în Zaporojie, Ucraina doar 25%
3756 afișări
Imaginea articolului Contraofensiva ucraineană, ziua 5. Ucrainenii duc lupte grele în districtul Bakhmut/ Ucraina îşi recuperează satele: Neskuchne, Blahodatne, Storozheve, Novodarivka şi Makarivka/ Explozii raportate în oraşele ocupate de ruşi, Tokmak şi Melitopol

Володимир Зеленський,Facebook

*Pentru mai multe detalii despre ziua precedentă, accesaţi Contraofensiva ucraineană, ziua 4.  

UPDATE - Ucrainenii au eliberat şapte aşezări după cinci zile 

Forţele Armate au eliberat şapte aşezări: Lobkove, Levadne, Novodarivka, Neskuchne, Storozheve, Makarivka, Blahodatne.

Înaintarea trupelor grupării ofensive a fost de 6,5 km, suprafaţa teritoriului recuperat este de 90 km², a informat viceministrul Apărării Hanna Malyar.

 

 

UPDATE - Statul Major: Forţele ucrainene au doborât un elicopter rus Ka-52 Aligator 

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 12 iunie că forţele ucrainene au doborât un alt elicopter rusesc Ka-52. 

Un singur elicopter costă echivalentul a 10 milioane de dolari pentru a fi produs. 

UPDATE - Rusia şi-a transferat 90% din rezervele militare din Donbas în Zaporojie, Ucraina doar 25% 

Welt susţine că ruşii au devenit panicaţi şi au transferat 90% din rezervele militare amplasate în Donbas în Zaporojie. Ucraina - numai 25%.

Tobias Ellwood, şeful comitetului de Apărare al Parlamentului Britanic  a comentat pentru Sky News că va fi un haos între grupul Wagner şi armata Rusiei. 

 

UPDATE - Vladimir Putin acuză Ucraina că a bombardat ţinte civile şi umanitare  

În citatele aduse de Tass, preşedintele rus ar fi spus :

"De ce  inamicul atacă zonele rezidenţiale? Fără logică. Pentru ce, de ce, ce rost are? Şi, evident, ţinte umanitare – este uimitor. Şi nu există sens militar, este zero".

Se spune că el a făcut comentariile în timpul conversaţiilor în timp ce acorda premii. 

 

UPDATE - Încă un sat eliberat de sub ocupaţia forţelor ruse invadatoare 

Comandamentul militar superior al Ucrainei a declarat luni că forţele sale au fost angajate în bătălii grele în punctele fierbinţi din prima linie, la o zi după ce Kievul a declarat că a obţinut primele câştiguri modeste.

Un alt sat, Novodarivka, aflat sub ocupaţia rusească, a fost eliberat de ucraineni. 

Un tanc german Leopard 2A6 se îndreaptă spre Zaporojie. 

UPDATE - UNITED24MEDIA: Ucraina îşi prezintă tancurile, vehiculele blindate şi sistemul Patriot 

 

UPDATE - Ucrainenii au mai eliberat încă un sat

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a anunţat eliberarea satului Storozheve de sub ocupaţia rusă.

Ea a scris: Steagul naţional arborează din nou peste Storozheve şi va fi la fel cu fiecare aşezare până când vom elibera tot pământul ucrainean. Vă mulţumesc contraaDM Mykhailo Ostrogradskyi, Brigada 35 Separată de Marină.

Va urma …

Glorie Ucrainei!

 

UPDATE -  Asalt asupra poziţiilor inamice condusă de Brigada a III-a  

 

 

 


UPDATE - Telegram/UNITED24Media: Ucrainenii duc lupte grele în districtul Bakhmut

În clipul video sunt luptători din Batalionul 1 de Asalt 

 

 

UPDATE - Guardian: Ucraina a recuperat trei sate din sud-est

Ucraina a declarat că trupele sale au recuperat trei sate de sub ocupaţia forţelor ruse din sud-estul ţării, primele aşezări eliberate pe care le-a raportat de la lansarea unei contraofensive săptămâna trecută.

Forţele de la Kiev au postat videoclipuri în care soldaţi arborează steagul ucrainean într-o clădire bombardată din satul Blahodatne, în regiunea Doneţk, şi pozând cu steagul unităţii lor în satul adiacent Neskuchne, a informat Reuters.

Valeri Shershen, purtătorul de cuvânt al sectorului militar „Tavria” din Ucraina, a declarat duminică la televizor: De asemenea, armata ucraineană a recuprat Makarivka, următorul sat la sud, şi a înaintat între 300 şi 1.500 de metri în două direcţii pe frontul de sud, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, într-un comunicat.

 

Ştirea iniţială: Kyiv Independent - Au fost raportate explozii  în oraşele ocupate de ruşi, Tokmak şi Melitopol 

Explozii şi atacuri de artilerie au fost semnalate în oraşele ocupate de ruşi Tokmak şi Melitopol, situate în regiunea Zaporijia de sud a Ucrainei, în perioada 11-12 iunie, potrivit lui Vladimir Rogov, colaborator al administraţiei de ocupaţie ilegală din Oblastul Zaporijia.

Forţele ucrainene au făcut progrese  în regiunile Doneţk şi Zaporizhzhia, pe care forţele ruse le-au confirmat, dar continuă să le minimizeze, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului pe 11 iunie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici