Controlor de trafic aerian rus: Piloţii polonezi vorbeau ruseşte prost

Piloţii aeronavei prezidenţiale poloneze au avut probleme de comunicare cu turnul de control pentru că nu vorbeau bine limba rusă, a declarat un controlor de trafic de la baza aeriană Smolensk, citat de Daily Express în ediţia electronică.

65 afișări
Imaginea articolului Controlor de trafic aerian rus: Piloţii polonezi vorbeau ruseşte prost

Controlor de trafic aerian rus: Piloţii polonezi vorbeau ruseşte prost (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un oficial din cadrul bazei aeriene ruse de la Smolensk, Pavel Pliusnin, a declarat că echipajul avionului prezidenţial polonez nu a reuşit să furnizeze informaţii extrem de importante turnului de control în secundele dinaintea prăbuşirii.

El a declarat, potrivit unui site rusesc, că le-a cerut insistent piloţilor să meargă către un alt aeroport. "Li s-a oferit posibilitatea să meargă la aerodromul de rezervă, dar au refuzat", a declarat acesta.

"Mi-a rămas suficient carburant. Voi face o încercare de aterizare, iar dacă nu reuşesc voi merge la un alt aeroport", ar fi spus căpitanul aeronavei prezidenţiale, potrivit lui Pliusnin. În timp ce se apropiau, "nu ne-au oferit date despre altitudine".

Întrebat de ce, controlorul a răspuns "de unde să ştiu? Pentru că vorbeau ruseşte prost". "Vorbeau ruseşte, dar era foarte greu pentru ei să comunice cifre", a adăugat el.

Potrivit unor analişti, Lech Kakzinski sau un înalt oficial militar de la bord i-ar fi ordonat căpitanului să aterizeze. Preşedintele, care a mai avut dispute cu piloţii, s-ar fi temut că o eventuală întârziere la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katin l-ar fi pus în dificultate înaintea alegerilor prezidenţiale.

Preşedintele polonez, Lech Kakzynski, soţia acestuia, Maria, şi numeroşi membri ai elitei militare şi politice din Polonia s-au aflat între cele 96 de persoane de la bordul navei prezidenţiale poloneze, un avion sovietic tip Tu-154, care s-a prăbuşit în vestul Rusiei, în condiţii meterorologice nefavorabile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici