Convorbire telefonică între Putin, Macron şi Scholz. Preşedintele Rusiei susţine că este dispus să discute reluarea livrărilor de cereale ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a spus sâmbătă liderilor Franţei şi Germaniei în cadrul unei convorbiri telefonice că Rusia este dispusă să discute modalităţi prin care să facă posibilă reluarea de către Ucraina a transporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră, a anunţat Kremlinul.

23708 afișări
Imaginea articolului Convorbire telefonică între Putin, Macron şi Scholz. Preşedintele Rusiei susţine că este dispus să discute reluarea livrărilor de cereale ucrainene

Rusia şi Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator global cheie de îngrăşăminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb şi ulei de floarea-soarelui, relatează Reuters.

"În ceea ce o priveşte, Rusia este pregătită să ajute la găsirea unor opţiuni pentru exportul neîngrădit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre", a declarat Kremlinul.

Acesta a precizat că i-a informat, de asemenea, pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz că Rusia este pregătită să îşi crească exportul de îngrăşăminte şi produse agricole dacă sancţiunile împotriva sa vor fi ridicate.

Ucraina şi ţările occidentale au acuzat Rusia că a transformat într-o armă criza alimentară creată de invazia sa în Ucraina, care a dus la creşterea preţurilor la cereale, uleiuri de gătit, combustibil şi îngrăşăminte.

Rusia a dat vina pentru această situaţie pe sancţiunile occidentale împotriva sa şi pe exploatarea minieră a porturilor ucrainene.

Kremlinul a declarat că Putin a mai spus că Rusia este dispusă să reia discuţiile cu Ucraina.

"O atenţie specială a fost acordată statutului negocierilor care sunt îngheţate din cauza Kievului. Preşedintele Vladimir Putin a confirmat deschiderea părţii ruse pentru reluarea dialogului", a precizat Kremlinul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici