Coreea de Nord a efectuat cel mai mare test cu rachete balistice din 2017. SUA solicită discuţii directe

  • Kim Jong Un reaminteşte lumii că este încă relevant ca lider
  • Coreea de Nord a confirmat că a testat o rachetă balistică cu rază intermediară
  • Noul test este cel mai mare din 2017, iar experţii susţin că ar fi putut lovi fără probleme Guam
1137 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a efectuat cel mai mare test cu rachete balistice din 2017. SUA solicită discuţii directe

Sursa foto: Profimedia

Coreea de Nord a confirmat că a testat o rachetă balistică cu rază intermediară (IRBM) Hwasong-12,  informează presa de stat.

Oficialii americani şi sud-coreeni au avertizat că lansarea de duminică ar putea duce la reluarea testării armelor cu rază lungă de acţiune şi a proiectării de bombe nucleare.

A fost al şaptelea test desfăşurat de Coreea de Nord într-o lună şi prima dată din 2017 când are loc o lansare a unei rachete atât de mari, cu potenţial nuclear.

Lansarea a fost raportată pentru prima dată de autorităţile sud-coreene şi japoneze duminică, care au catalogat-o drept o ameninţare la adresa securităţii regionale, relatează FRANCE 24.

„Testul de tragere a fost efectuat în scopul inspectării rachetei balistice cu rază medie de acţiune sol-sol Hwasong-12 şi a verificării preciziei generale a acestui tip de armă”, a declarat agenţia nord-coreeană de presă, KCNA.

Oficialii nord-coreeni au precizat că Hwasong-12 poate transporta un focos nuclear de dimensiuni mari. Lansarea s-a efectuat pe verticală şi nu a pus în pericol siguranţa ţărilor vecine, susţin autorităţile. Racheta a fost echipată cu o cameră care a efectuat fotografii în timp ce se afla în spaţiu.

Fotografiile publicate de presa de stat au arătat imagini spaţiale ale Coreei de Nord şi din zonele învecinate.

Ambiţiile războinice ale lui Kim Jong Un nu aveau cum să treacă neobservate din partea SUA. Kim doreşte recunoaştere internaţională şi prin testele repetate, reaminteşte lumii că este încă relevant ca lider.

Statele Unite sunt îngrijorate de numărul tot mai mare de teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord şi îndeamnă Phenianul să se alăture discuţiilor directe, fără condiţii prealabile.

„Acţiunile lor, despre care credem că sunt puternic destabilizatoare, reprezintă modul în care pun presiune atunci când vor să obţină o poziţie mai bună în cadrul negocierilor”, a declarat un înalt oficial de la Washington.

Hwasong-12 are o rază de acţiune estimată la 4.500 de kilometri, ceea ce ar pune în pericol teritoriul SUA, Guam şi extremitatea vestică a lanţului Insulelor Aleutine din Alaska, potrivit Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

Comparativ, cea mai mare şi mai puternică rachetă pe care Coreea de Nord a testat-o ​​până în prezent este Hwasong-15, cu o rază de acţiune estimată la aproximativ 8.500-13.000 km, capabilă să lovească oriunde în Statele Unite. Hwasong-15 a fost testat o dată, în noiembrie 2017.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici