Coreea de Nord a făcut apel la încetarea tensiunilor militare cu Coreea de Sud

Coreea de Nord a făcut apel vineri la încetarea tuturor ostilităţilor cu Coreea de Sud, potrivit unei scrisori deschise trimise autorităţilor sud-coreene de către liderul nord-coreean Kim Jong-un.

1519 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a făcut apel la încetarea tensiunilor militare cu Coreea de Sud

Coreea de Nord a făcut apel la încetarea tensiunilor militare cu Coreea de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru (...) a ameliora relaţiile dintre Nord şi Sud şi pentru a înceta toate acţiunile militare ostile, este important să luăm o decizie curajoasă", potrivit unei scrisori a Comisiei Naţionale de Apărare (NDC), principala instituţie militară a Coreei de Nord.

Săptămâna trecută, NDC a făcut o serie de propuneri, îndemnând Coreea de Sud să anuleze exerciţiile militare comune cu Statele Unite şi recomandând un moratoriu privind încetarea insultelor între cele două ţări.

Seulul a respins aceste propuneri, pe care le consideră drept un "fals" exerciţiu de propagandă, şi a avertizat că Phenianul, dimpotrivă, ar vrea să pregătească terenul pentru o nouă provocare.

"Este regretabil că autorităţile sud-coreene rămân blocate într-o atitudine incorectă şi pe o poziţie negativă", a anunţat NDC.

Sudul "nu ar trebui să pună la îndoială (propunerea noastră) fără să reflecteze", a adăugat NDC.

Phenianul nu cere Coreei de Sud să pună capăt manevrelor sale obişnuite, ci să "înceteze exerciţiile sale în vederea unui război cu forţe externe", potrivit scrisorii NDC.

În mod tradiţional, tensiunile din Peninsula Coreeană se intensifică înainte de efectuarea exerciţiilor militare americano - sud-coreene, pe care Phenianul le condamnă.

Anul trecut a fost marcat de tensiuni puternice, Coreea de Nord ameninţând cu lansarea unor tiruri preventive atunci când bombardiere nucleare americane efectuau antrenamente deasupra peninsulei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici