Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Rusia şi SUA condamnă vehement acţiunea, avertizând Phenianul - VIDEO

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă cu rază lungă de acţiune, susţinând că a plasat pe orbită un satelit, dar Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite consideră că a fost testată o rachetă intercontinentală, acuzând regimul stalinist de la Phenian că a testat tehnologie balistică.

13353 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Rusia şi SUA condamnă vehement acţiunea, avertizând Phenianul - VIDEO

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Rusia şi SUA condamnă vehement presupusul test balistic nord-coreean, avertizând Phenianul

Rusia şi Statele Unite au condamnat vehement, duminică, presupusul test balistic efectuat de regimul stalinist din Coreea de Nord, Moscova avertizând Phenianul că pune în pericol propria securitate.

"Este evident că acţiunile de acest fel conduc la o agravare serioasă a situaţiei în Peninsula Coreea şi în nord-estul Asiei, sporind riscurile de securitate în primul rând la adresa Coreei de Nord", a transmis Ministerul rus de Externe.

"Coreea de Nord a demonstrat încă o dată un dispreţ evident faţă de normele internaţionale", a subliniat MAE rus.

"Este a doua oară în doar o lună când Coreea de Nord a lansat o provocare majoră, ameninţând nu doar securitatea Peninsulei Coreea, ci şi pe cea a regiunii şi a Statelor Unite", a declarat secretarul de Stat american, John Kerry.

De asemenea, China, Coreea de Sud, Japonia şi Franţa au condamnat presupusul test balistic nord-coreean.

Detectarea unei rachete care a ajuns în spaţiul cosmic

Comandamentul strategic american a semnalat detectarea unei rachete care a ajuns în spaţiul cosmic, iar armata sud-coreeană a observat plasarea unui obiect pe orbită.

Regimul Kim Jong-Un susţine că a plasat "cu succes" pe orbită satelitul Kwangmyongsong-4. Televiziunea nord-coreeană a prezentat imagini cu o rachetă de culoare albă.

Coreea de Nord lansase o altă rachetă cu rază lungă de acţiune în 2012, susţinând tot că ar fi plasat un satelit, dar presupusul satelit nu a fost detectat niciodată.

Regimul de la Phenian fusese avertizat de Statele Unite şi de China să nu utilizeze tehnologie balistică.

"Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord la ora 9:00 ( 2:30, ora României), în 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuală la ora 9:09 ( 2:39, ora României, la 9 minute şi 46 de secunde de la decolare”, a transmis televiziunea publică din Coreea de Nord.

Imediat după lansarea rachetei, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud şi China au condamnat acţiunea Phenian-ului, iar Consiliul de Securitate al ONU se va reuni astăzi de urgenţă. Discuţiile vor avea loc cu uşile închise, relatează AFP, care citează surse diplomatice.

Pe de altă parte, oficialii niponi şi cei sud-coreeni afirmă că, în fapt, Coreea de Sud nu a făcut altceva decât să testeze aceeaşi tehnologie folosită pentru rachete nucleare.

"Este absolut inacceptabil că au făcut aşa ceva. Să lansezi o rachetă după ce ai făcut un test nuclear este împotriva rezoluţiei ONU”, a declarat premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Racheta lansată, botezată Unha (galaxie), are o rază de acţiune estimată la 10.000 de kilometri şi teoretic poate ajunge pe coasta de Vest a Statelor Unite. Coreea de Nord are interdicţiie de a face teste balistice, fiind pasibilă de sancţiunile internaţionale.

Acţiunea a fost catalogată de Statele Unite ca fiind "destabilizatoare şi provocatoare", transmite CNN.

"Lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord reprezintă încă o acţiune menită să provoace şi să destabilizeze. Programul nuclear şi de rachete al Coreei de Nord reprezintă un pericol serios la adresa intereselor noastre, inclusiv la adresa securităţii unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri. Acţiunile necugetate trebuie să aibă consecinţe serioase”, a declarat Susan Rice, consilierul pentru securitate naţională al lui Barack Obama.

Coreea de Nord a anunţat în ianuarie efectuarea unui test cu bombă termonucleară, dar experţii internaţionali nu cred că testul a avut loc.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici