Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a lansat sâmbătă patru rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în marea de vest, a anunţat armata sud-coreeană, în timp ce Seulul şi Washingtonul au pus capăt unui exerciţiu militar de şase zile de mare anvergură, relatează Reuters.

4827 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a lansat o serie de rachete în această săptămână, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală eşuată, atrăgând condamnarea Statelor Unite, a Coreei de Sud şi a Japoniei şi ridicând speculaţii că s-ar putea pregăti să reia testele cu arme nucleare pentru prima dată din 2017.

Lansările de sâmbătă, între orele 11:31 şi 11:59 (0231-0259 GMT), au avut loc în timp ce Statele Unite şi Coreea de Sud au încheiat exerciţiul „Vigilant Storm” pe care l-au început luni.

Rachetele au zburat aproximativ 130 km, atingând o altitudine de aproximativ 20 km, a precizat Seulul.

Exerciţiul aliat a implicat aproximativ 240 de avioane militare şi două bombardiere strategice americane B-1B, precum şi patru avioane de luptă F-16 şi patru avioane de luptă F-35A, potrivit Statului Major Întrunit al Coreei de Sud.

Este pentru prima dată din 2017 când B-1B a fost desfăşurat în cadrul exerciţiilor americano-sud-coreene, arătând „capacităţile de apărare combinate şi determinarea Republicii Coreea şi a SUA de a răspunde cu hotărâre la orice provocări din partea Coreei de Nord, precum şi voinţa SUA de a pune în aplicare un angajament ferm faţă de disuasiunea extinsă”, au declarat şefii inter-arme într-un comunicat.

Vineri, Pyongyang a cerut Statelor Unite şi Coreei de Sud să înceteze exerciţiile aeriene „provocatoare”. Coreea de Sud a declarat vineri că a mobilizat avioane de război ca răspuns la 180 de zboruri militare nord-coreene în apropierea graniţei comune a ţărilor.

Miercuri, Coreea de Nord a lansat un record zilnic de 23 de rachete, una dintre ele aterizând pentru prima dată în largul coastelor Coreei de Sud, după ce Pyongyang a ameninţat că va lua măsuri puternice dacă Washingtonul nu opreşte exerciţiile aeriene aliate cu Coreea de Sud.

În timp ce schimbul de replici a continuat pe parcursul săptămânii, Washingtonul a solicitat vineri o reuniune publică a Consiliului de Securitate al ONU, unde a acuzat Rusia şi China că oferă Coreei de Nord o „protecţie generală” împotriva unor noi acţiuni ale Consiliului de Securitate.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe nord-coreean a emis o declaraţie vineri seara, avertizând că „o provocare susţinută va fi urmată de o contraacţiune susţinută”, a declarat presa de stat KCNA.

În ultimii ani, Consiliul de Securitate a fost divizat cu privire la modul în care trebuie abordată Coreea de Nord. În luna mai, China şi Rusia s-au opus prin veto unei încercări a SUA de a impune mai multe sancţiuni ONU ca răspuns la lansările de rachete nord-coreene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici