Coreea de Nord a retras temporar racheta şi a extins termenul de lansare

Coreea de Nord a retras racheta pe care urma să o lanseze în zilele următoare în pofida criticilor venite din direcţia comunităţii internaţionale, a indicat marţi presa sud-coreană, după înregistrarea unei extinderi a ferestrei de lansare a rachetei, potrivit presei sud coreene.

206 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord  a retras temporar racheta şi a extins termenul de lansare

Coreea de Nord a retras temporar racheta şi a extins termenul de lansare

"Coreea de Nord a anulat lansarea pentru a remedia anumite probleme tehnice", a explicat agenţia sud-coreană, citând o sursă militară, care a supus analizei imaginile provenite din satelitul staţiei spaţiale de la Sohae (nord-vestul Coreei de Nord).

Ministerul sud-corean al Apărării a refuzat să comenteze aceste informaţii, care, dacă se vor dovedi adevărate, ar putea reprezenta un raport important al operaţiunii.

Luni, Phenianul a extins cu o săptămână fereastra prevăzută pentru tirul rachetei: prevăzut iniţial între 10 şi 22 decembrie, lansarea Unha-3 s-ar putea face până la termenul de 29 decembrie.

Regimul comunist afirmă că doreşte să plaseze pe orbită un satelit civil de observaţie terestră, însă o mare parte a comunităţii internaţionale denunţă un nou test balistic opus sancţiunilor votate în Consiuliul de Securitate al ONU în 2006 şi 2009.

Analiştii estimează că autorităţile Coreei de Nord au precipitat pregătirile pentru lansare, în scopul de a face să coincidă datele lansării rachetei şi aniversarea morţii lui Kim Jong Il, la 17 decembrie 2011, în urma căreia fiul său, Kim Jong-Un, l-a succedat la putere.

Încercarea din aprilie 2012 a reprezentat un eşec.

Luni, ministrul european al Afacerilor Externe ale Uniunii Europene, a prevenit asupra faptului că lansarea ar putea fi considerată drept o "provocare", care în mod categoric ar atrage după sine anumite măsuri de retorsiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici