Coreea de Nord ameninţă că îşi va consolida capacităţile de disuasiune nucleară

Regimul nord-corean a ameninţat vineri că îşi va consolida capacităţile de disuasiune nucleară, în timp ce emisarul american pentru Coreea de Nord şi-a început turneul în Asia pentru a convinge Phenianul să reînceapă negocierile pe tema dosarului nuclear, blocate în prezent.

23 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ameninţă că îşi va consolida capacităţile de disuasiune nucleară

Coreea de Nord ar putea să îţi consolideze capacităţile de disuasiune nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este clar că nu există nici o schimbare în politica ostilă a Statelor Unite faţă de Coreea de Nord", a declarat un oficial din cadrul Ministerului nord-corean de Externe, citat de agenţia oficială KCNA.

"Aşa cum am spus deja, ne vom consolida capacitatea de disuasiune nucleară", a adăugat el.

Emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, s-a aflat joi la Beijing în cadrul primei etape a turneului său în care se va deplasa, de asemenea, în Coreea de Sud, Japonia şi în Rusia pentru a încerca să convingă statul nord-corean să reia negocierile multilaterale de denuclearizare.

Statele Unite s-au angajat din 2003 în negocieri alături de cele două Corei, China, Japonia şi Rusia pentru a obţine suspendarea programului nuclear nord-corean. Un acord a fost încheiat în 2007 pentru ca Phenianul, care a efectuat în 2006 un prim test nuclear, să dezactiveze, apoi să dezafecteze instalaţiile sale nucleare în schimbul unui ajutor în domeniul energetic.

Negocierile pentru punerea în aplicare a acestui acord sunt în impas de mai multe luni din cauza dezacordurilor în privinţa verificării stadiului dezafectării.

Relaţiile diplomatice s-au deteriorat odată cu lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice la 5 aprilie, acţiune condamnată de ţările occidentale şi de către ONU.

La sfârşitul lunii aprilie, Phenianul a ameninţat că va efectua un al doilea test nuclear şi alte tiruri balistice în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu îşi va prezenta scuze pentru că a condamnat lansarea rachetei sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici