Coreea de Nord ar putea lansa mai multe rachete cu rază medie de acţiune

Coreea de Nord, care a efectuat, săptămâna trecută, un test nuclear şi a lansat şase rachete cu rază scurtă de acţiune, pare să pregătească un tir de mai multe rachete cu rază de acţiune medie, de pe coasta sud-estică, a anunţat marţi agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

14 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ar putea lansa mai multe rachete cu rază medie de acţiune

Coreea de Nord ar putea lansa mai multe rachete cu rază medie de acţiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin trei rachete sunt în curs de pregătire la o bază din comitatul Anbyon, în provincia nord-coreeană Kangwon, la circa 100 de kilometri nord-est de capitala sud-coreeană Seul, a anunţat Yonhap.

"Cel puţin trei rachete ar putea fi lansate", a precizat o sursă guvernamentală, citată de agenţia Yonhap.

Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă de tip Rodong, cu o rază de acţiune de 1.300 de kilometri sau o nouă rachetă cu rază medie de acţiune de 3.000 de kilometri.

Un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării nu a confirmat informaţia.

Phenianul pare, de asemenea, să pregătească lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune de la o altă bază, Dongchang-ri, pe coasta nord-vestică a ţării, în Marea Galbenă, au declarat luni oficiali sud-coreeni şi americani.

Tensiunile dintre cele două Corei s-au intensificat după ce regimul nord-coreean a efectuat un al doilea test nuclear la 25 mai, care a fost condamnat de ONU, înainte de a lansa o serie de rachete cu rază scurtă şi de a anunţa că nu mai este legată de armistiţiul din 1953 care a pus capăt războiului Coreei.

Forţele sud-coreene şi americane din peninsulă sunt în stare de alertă, regimul lui Kim Jong-il ameninţând Seulul cu represalii după aderarea sa la Iniţiativa de Securitate împotriva Proliferării (PSI).

Phenianul a avertizat de asemenea că va lua "măsuri de legitimă apărare" în cazul înăspririi sancţiunilor internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici