Coreea de Nord continuă producţia de plutoniu şi uraniu - FOTO

Imagini recente ale principalului complex nuclear nord-coreean, surprinse din satelit, sugerează că Phenianul continuă producţia de plutoniu şi uraniu care pot intra în componenţa unei bombe atomice, a anunţat joi Institutul american pentru ştiinţă şi securitate internaţională (ISIS).

691 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord continuă producţia de plutoniu şi uraniu - FOTO

Coreea de Nord continuă producţia de plutoniu şi uraniu (Imagine: Shutterstock)

Imaginile, care datează din 30 iunie, surprind retragerea apei de răcire a reactorului de la complexul Yongbyon, potrivit ISIS.

"Cu toate acestea, fără mai multe date, cum ar fi producţia de vapori, este greu de stabilit starea operaţională a reactorului şi, prin urmare, o estimare a cantităţii de plutoniu produsă", subliniază un raport al centrului american.

Închis în 2007 în cadrul acordului "ajutor contra dezarmare", reactorul poate produce, în principiu, şase kilograme de plutoniu anual, o cantitate suficientă pentru a fabrica o bombă nucleară.

Coreea de Nord a repus în funcţiune complexul de Yongbyon după ultimul test nuclear din 2013, iar acesta ar fi redevenit operaţional în luna octombrie a anului trecut.

Cele mai recente date înregistrate de satelit arată, de asemenea, continuarea lucrărilor de construcţie în uzina de centrifuge a complexului.

Coreea de Nord susţine că uzina produce doar uraniu slab îmbogăţit pentru a alimenta un viitor reactor cu apă uşoară, însă experţii suspectează regimul de la Phenian că vrea să producă uraniu în scopuri militare.

Potrivit ISIS, uzina de centrifuge şi-a dublat suprafaţa şi este posibil ca acolo să fie instalate cascade de centrifuge.

După ce a folosit o parte a stocului pentru cel puţin două dintre cele trei teste nucleare, Coreea de Nord ar dispune de suficient plutoniu pentru a produce şase bombe, potrivit experţilor internaţionali.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici