Coreea de Nord lansează o rachetă deasupra Japoniei. Locuitorii, îndemnaţi să se adăpostească

Japonia şi-a îndemnat locuitorii să se pună la adăpost marţi dimineaţa devreme, după ce Coreea de Nord a lansat cel puţin o rachetă balistică deasupra nordului ţării, într-o escaladare a testelor cu rachete ale Pyongyangului care a provocat reacţii imediate din partea Tokyo, scrie CNN.

16681 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord lansează o rachetă deasupra Japoniei. Locuitorii, îndemnaţi să se adăpostească

Coreea de Nord lansează o rachetă deasupra Japoniei. Locuitorii, îndemnaţi să se adăpostească

Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) a confirmat că racheta a trecut spre est deasupra Japoniei, după ce a fost lansată din zona Mupyong-ri din provincia Jagang din Coreea de Nord, în jurul orei locale 7:23 a.m.

Este prima rachetă balistică lansată deasupra Japoniei din 2017. 2022 se dovedeşte cel mai prolific an pentru testele cu rachete balistice de când Kim Jong Un a preluat puterea în Coreea de Nord în 2012.

Un tweet postat de biroul premierului japonez a îndemnat locuitorii din Hokkaido, cea mai nordică insulă a Japoniei, şi din prefectura Aomori, din nord-estul ţării, să se adăpostească în clădiri şi "să nu se apropie de nimic suspect şi să contacteze imediat poliţia sau pompierii".

Adresându-se marţi presei, premierul japonez Fumio Kishida a condamnat lansarea.

"Recentele lansări repetate de rachete balistice sunt scandaloase şi le condamnăm cu fermitate", a declarat Kishida în timpul unei conferinţe de presă.

Secretarul şef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat reporterilor că se pare că Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în direcţia Hokkaido, cea mai nordică insulă principală a ţării.

Racheta a survolat prefectura Aomori din nord-estul său şi a aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei în jurul orei locale 7:46 (18:46 ET), a declarat Matsuno.

Matsuno a adăugat că a considerat lansarea ca fiind o "ameninţare pentru public" şi a declarat că guvernul japonez va continua să analizeze situaţia şi să lucreze îndeaproape cu comunitatea internaţională.

Lansarea de marţi este cea de-a 23-a efectuată de Coreea de Nord în acest an, incluzând atât rachete balistice, cât şi de croazieră.

Lansarea de marţi ar putea anunţa o intensificare a provocărilor din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un, au declarat experţii pentru CNN.

"Pyongyang se află încă în mijlocul unui ciclu de provocări şi teste şi probabil că aşteaptă până după Congresul Partidului Comunist din China de la mijlocul lunii octombrie pentru a efectua un test şi mai semnificativ", a declarat Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaţionale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

"Regimul Kim dezvoltă arme precum focoase nucleare tactice şi rachete balistice lansate de pe submarine, ca parte a unei strategii pe termen lung pentru a depăşi Coreea de Sud într-o cursă a înarmării şi pentru a crea disensiuni între aliaţii SUA."

Jeffrey Lewis, director al Programului de neproliferare din Asia de Est de la Middlebury Institute, a declarat că un test nuclear ar putea fi posibil. "Coreea de Nord va continua să efectueze teste cu rachete până când actuala rundă de modernizare va fi finalizată. Nu cred că o explozie nucleară de test este departe", a declarat acesta pentru CNN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici