Coreea de Nord lansează rachete de croazieră în largul coastei de est

Coreea de Nord a lansat duminică mai multe rachete de croazieră în largul coastei sale estice, a doua lansare de acest fel în mai puţin de o săptămână, a anunţat Statul Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud, citat de Reuters.

361 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord lansează rachete de croazieră în largul coastei de est

Coreea de Nord lansează rachete de croazieră în largul coastei de est

Rachetele au fost lansate în jurul orei 8.00 (23.00 GMT sâmbătă) şi sunt analizate de autorităţile de informaţii sud-coreene şi americane, a precizat JCS, fără a preciza câte rachete au fost lansate sau ce distanţă au parcurs.

„În timp ce îşi consolidează supravegherea şi vigilenţa, armata noastră cooperează îndeaproape cu Statele Unite şi monitorizează semne şi activităţi suplimentare din partea Coreei de Nord”, a precizat aceasta într-un comunicat.

Ultimele lansări au avut loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a lansat ceea ce a numit o nouă rachetă de croazieră strategică, denumită „Pulhwasal-3-31”, sugerând că este capabilă să folosească arme nucleare.

Coreea de Nord îşi intensifică confruntarea cu Statele Unite şi aliaţii săi, dar oficialii de la Washington şi Seul spun că nu au observat niciun semn că Pyongyang intenţionează să întreprindă o acţiune militară iminentă.

Este probabil ca Pyongyang să continue sau chiar să intensifice paşii provocatori, spun oficialii şi analiştii, după ce a făcut progrese în dezvoltarea rachetelor balistice, a consolidat cooperarea cu Rusia şi China şi a renunţat la obiectivul său de zeci de ani de a se reunifica paşnic cu Coreea de Sud.

Anterior, duminică, presa de stat nord-coreeană KCNA a denunţat o serie de exerciţii militare desfăşurate în ultimele săptămâni de trupele americane şi sud-coreene, avertizând asupra consecinţelor „nemiloase”.

„Realitatea că exerciţiile de război nuclear împotriva republicii noastre se desfăşoară ca o nebunie de la începutul Anului Nou ne cere să fim pe deplin pregătiţi pentru un război ucigător”, se arată în dispecerat.

Coreea de Nord a efectuat primul său test cu o rachetă de croazieră cu posibile capacităţi de atac nuclear în septembrie 2021.

În timp ce sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU nu interzic ţării izolate să testeze rachete de croazieră convenţionale, ministrul sud-coreean al apărării Shin Won-sik a condamnat recentele lansări ca fiind o ameninţare gravă pentru ţara sa şi nu numai.

Ultima lansare a avut loc la o zi după ce o delegaţie chineză condusă de viceministrul de externe Sun Weidong s-a întors acasă după o vizită de trei zile la Pyongyang, în timpul căreia ambele părţi au promis să stimuleze cooperarea tactică şi să apere interesele comune.

Într-un comunicat separat, duminică, KCNA a declarat că o delegaţie nord-coreeană condusă de ministrul sportului, Kim Il Guk, a plecat sâmbătă spre China.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici