Coreea de Nord: Lucrări la un poligon de lansare a rachetelor, confirmate de un centru american

Observaţii recente prin satelit asupra teritoriului nord-coreean au confirmat lucrări importante la instalaţia de unde a fost lansată o rachetă cu rază lungă de acţiune în decembrie, a anunţat marţi un centru de studii americano-coreean.

449 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord: Lucrări la un poligon de lansare a rachetelor, confirmate de un centru american

Un centru american confirmă lucrări în Coreea de Nord la un poligon de lansare a rachetelor

Şantierul cuprinde ceea ce pare să fie o nouă rampă de lansare "plată", destinată testării rachetelor balistice mobile la instalaţia de la Sohae, potrivit Institutului americano-coreean din cadrul Universităţii Johns Hopkins.

Lucrări au fost efectuate şi la rampa principală, "poate pentru a o moderniza şi a putea lansa de pe ea dispozitive mai mari", a precizat institutul pe site-ul 38.North, confirmând observaţii anterioare.

Poligonul de la Sohae, situat în apropiere de coasta din nord-vestul ţării, a servit pentru lansarea cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Uhna-3, condamnată de Occident, care a considerat-o un test deghizat de rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, unterzis prin rezoluţii ONU.

Lucrările în cadrul instalaţiei "ar putea să fie finalizate în curând, permiţând Phenianului să efectueze un nou tir în spaţiu", a avertizat institutul.

Acesta a subliniat săptămâna trecută că au fost construite două intrări în tunelul din poligon, în care nord-coreenii efectuează teste nucleare, sugerând noi teste iminente.

Phenianul susţine că programul său spaţial are un scop pur ştiinţific, în timp ce Seulul şi aliaţii săi, în special Statele Unite, acuză regimul că dezvoltă rachete intercontinentale, încălcând sancţiuni ONU.

Coreea de Nord exercită, în prezent, presiuni asupra sud-coreenilor şi americanilor care se opun unei reluări a negocierilor în cadrul grupului Celor Şase (Statele Unite, cele două Corei, Rusia, China şi Japonia) ce vizează să o convingă să renunţe la programul nuclear în schimbul unui ajutor, în principal energetic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici