Coreea de Nord pare să fi transferat o rachetă în vestul ţării

Coreea de Nord pare să fi transportat o rachetă cu rază lungă de acţiune la o bază situată în vestul ţării, în vederea unei posibile lansări, au anunţat luni oficiali americani din domeniul apărării, citaţi de AFP.

13 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord pare să fi transferat o rachetă în vestul ţării

Coreea de Nord pare să fi transferat o rachetă în vestul ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Racheta balistică ar fi fost transportată spre baza de lansare de la Dongchang-ri, pe coasta de nord-vest a ţării, de la Marea Galbenă, recent construită, au precizat doi oficiali, sub protecţia anonimatului.

O eventuală lansare nu ar putea avea loc decât peste câteva săptămâni, ţinând cont de tehnologia de care dispun nord-coreenii, a adăugat unul dintre aceşti oficiali. "Va dura un timp până când Coreea de Nord va fi pregătită", a afirmat el.

Statele Unite au avertizat luni Coreea de Nord că un nou tir de rachetă cu rază lungă de acţiune nu ar face decât să agraveze tensiunile din regiune, la o săptămână după testul său nuclear.

Un tir de acest gen ar reprezenta "o încălcare clară" a Rezoluţiei 1.718 adoptată de Consiliul de Securitate al ONU după primul test nuclear nord-coreean, din 2006, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Wood.

Presa sud-coreeană a anunţat anterior că o rachetă cu rază lungă de acţiune a fost transferată la un poligon de lansare din nord-vestul Coreei de Nord, acesta fiind un semnal că Phenianul se pregăteşte să sfideze încă o dată comunitatea internaţională prin efectuarea unui alt test.

Un tren a transportat la sfârşitul săptămânii trecute racheta de la o uzină din apropierea Phenianului în oraşul Dongchang-ri, din regiunea Cheolsan, potrivit cotidianului JoongAng Ilbo, care citează un oficial din cadrul serviciilor de informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici