Coreea de Nord: proba de joi a fost a unei noi rachete balistice intercontinentale

Coreea de Nord afirmă că proba de joi a fost a unei noi rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid. Lansarea acesteia a provocat o alertă de urgenţă a Guvernului prin care avertiza locuitorii să se adăpostească.

239 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord: proba de joi a fost a unei noi rachete balistice intercontinentale

Coreea de Nord: proba de joi a fost a unei noi rachete balistice intercontinentale

Coreea de Nord a declarat vineri că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, salutând-o ca pe o descoperire cheie pentru capacităţile de contraatac nuclear ale ţării, conform AFP.

Armata Coreei de Sud a declarat anterior că lansarea de joi - care a declanşat pentru scurt timp o alertă de urgenţă a Guvernului prin care avertiza locuitorii să se adăpostească - a fost probabil un nou tip de rachetă balistică.

Fotografiile publicate vineri de mass-media de stat din Phenian îl arată pe liderul Kim Jong Un - însoţit de soţia, sora şi fiica sa cea mică - privind o rachetă care explodează şi zâmbind de bucurie după lansarea presupus a fi fost un succes.

"A fost testată o rachetă balistică intercontinentală de tip nou, Hwasong-18, care îşi va îndeplini misiunea de important mijloc de descurajare a războiului ca viitor mijloc central al forţei strategice a RPDC (Coreea de Nord)", a declarat agenţia oficială de ştiri Korean Central News Agency.

Testarea rachetei cu combustibil solid, mai avansată din punct de vedere tehnologic, a fost unul dintre obiectivele majore ale lui Kim în campania sa de modernizare militară, anunţată în raportul său de Anul Nou. Astfel de rachete sunt mai uşor de depozitat şi de transportat, mai stabile şi mai rapid de pregătit pentru lansare şi, prin urmare, mai greu de detectat şi de distrus preventiv.

"Scopul testului de tragere a fost de a confirma performanţa motoarelor cu combustibil solid de mare putere pentru rachete cu mai multe trepte şi de a estima fezabilitatea militară a noului sistem de arme strategice", a declarat KCNA.

Kim a declarat că noua armă va "promova în mod radical eficacitatea posturii sale de contraatac nuclear" şi va permite Nordului să "provoace în mod constant nelinişte şi groază extremă" în inamicii săi, a adăugat KCNA.

Imaginile împărtăşite de mass-media de stat şi detaliile furnizate de armata sud-coreeană indică faptul că testul a fost într-adevăr prima lansare reuşită de către Nord a unei rachete cu combustibil solid, a declarat pentru AFP analistul Ankit Panda, stabilit în SUA.

"Coloana de eşapament a rachetei este în consonanţă cu un propulsor solid murdar şi plin de fum la lucru", a spus el. "De asemenea, ştim de la autorităţile guvernamentale din Coreea de Sud că această rachetă a zburat la mare înălţime, iar nord-coreenii par să fi publicat şi imagini care arată că toate etapele s-au separat cu succes în timpul zborului rachetei".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici