Coreea de Nord şi-a extins instalaţiile nucleare în ultimul an, anunţă AIEA

Coreea de Nord şi-a extins instalaţiile nucleare în ultimul an, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

439 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord şi-a extins instalaţiile nucleare în ultimul an, anunţă AIEA

Coreea de Nord şi-a extins instalaţiile nucleare în ultimul an, anunţă AIEA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul AIEA, Yukiya Amano, a afirmat că imaginile din satelit cu instalaţiile nucleare nord-coreene arată că această ţară îşi extinde programul atomic.

"De la ultimul meu raport, am observat activităţi de renovare şi construcţie în diferite locuri", a declarat Amano în faţa Consiliului guvernatorilor AIEA, referindu-se în special la complexul nuclear de la Yongbyon.

Acest complex este suspectat că ar conţine centrifuge de îmbogăţire a uraniului, care pot produce combustibil pentru bombe. Amano a afirmat că dimensiunea complexului de la Yongbyon s-a dublat.

Agenţia nucleară a ONU a detectat de asemenea activităţi la mina de uraniu Pyongsan.

Coreea de Nord, care până în prezent a efectuat trei teste nucleare, a anunţat în mai că a reuşit să dezvolte dispozitive explozive atomice de mici dimensiuni, un pas important către armarea rachetelor cu focoase nucleare.

Phenianul s-a retras în urmă cu 12 ani din Tratatul de Neproliferare Nucleară şi le-a cerut inspectorilor AIEA să plece din ţară. După acordul nuclear încheiat recent de marile puteri cu Iranul, Phenianul a precizat că nu este interesat de un acord similar privind suspendarea sau reducerea programului său nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici