Coreea de Sud a cerut Chinei să revizuiască zona de apărare aeriană controversată

Coreea de Sud a cerut joi Chinei să revizuiască noua zonă de control aerian pe care a instituit-o în Marea Chinei de Est, o sursă a unei intensificări a tensiunilor în Asia de Nord-Est, după ce a fost creată la sfârşitul săptămânii trecute.

181 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud a cerut Chinei să revizuiască zona de apărare aeriană controversată

Coreea de Sud a cerut Chinei să revizuiască zona de apărare aeriană controversată (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Adjunctul ministrului Apărării Baek Seung-joo şi-a exprimat "regretul profund" după anunţul unilateral al Chinei cu privire la crearea zonei aeriene de identificare (ZAI), care include insule revendicate atât de Tokyo şi de Beijing, cât şi o insuliţă, Ieodo, pe care şi-o dispută Seulul şi Beijingul.

"Ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la ultimul gest al Chinei, care amplifică tensiuni militare în regiune", a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, Kim Min-Seo, în urma unor reuniuni chinezo-coreeene pe teme de apărare, la Seul.

La această reuniune anuală, partea chineză a fost reprezentată de către Wang Guanzhong, adjunctul şefului Statului Major General al Armatei de Eliberare a Poporului.

Baek Seung-joo a subliniat că Seulul nu poate să recunoască această zonă şi a cerut Chinei să revizuiască parametri, în special privind suprapunerea ZAI peste o parte a teritoriului sud-coreean

"Reacţia Chinei a fost să anunţe că nu poate accepta solicitarea", a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului. Seulul a avertizat, atunci, că va reflecta la extinderea propriei ZAI, cu scopul de a-şi proteja interesele naţionale, a adăugat el.

Armata sud-coreeană a mai anunţat joi că unul dintre avioanele sale a zburat, marţi, prin ZAI, fără să informeze autorităţile chineze, contrar exigenţelor acestora.

Avioane militare sud-coreene vor continua să survoleze Insula Ieodo, fără să notifice China în avans, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

China cere ca orice avion intră în noua zonă aeriană să depună în prealabil planul de zbor exact, să afişeze în mod clar naţionalitatea şi să menţină comunicaţii radio care să-i permită să "răspundă rapid şi adecvat cererilor de identificare" formulate de către autorităţile chineze.

În cazul nerespectării acestor reguli, Beijingul a anunţat că poate să adopte "măsuri de apărare de urgenţă".

Anunţul chinez a provocat indignare în regiune, în special din partea Japoniei, dar şi Australiei.

Statele Unite, aliatul Japoniei, au trimis în această săptămână două bombardiere de tip B-52 să traverseze ZAI, acţiune faţă de care Beijingul a reacţionat printr-un comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici