Coreea de Sud spune că testul ICBM efectuat de Coreea de Nord este o "mare farsă"

Armata sud-coreeană a declarat că cel mai mare test de rachetă efectuat până acum de Coreea de Nord a folosit o rachetă balistică intercontinentală mai veche şi mai mică, şi nu noua rachetă balistică intercontinentală Hwasong-17, în parte pentru a încerca să evite reacţia internă negativă la o lansare eşuată.

924 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud spune că testul ICBM efectuat de Coreea de Nord este o "mare farsă"

Oficialii sud-coreeni şi americani au ajuns la concluzia că lansarea din 24 martie pare să fi fost o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-15, a declarat un oficial al Ministerului Apărării din Coreea de Sud, sub anonimat. 

Washingtonul nu a intervenit încă în mod public, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, declarând marţi reporterilor că testul este încă în curs de analiză.

Coreea de Nord a efectuat primul test de lansare a Hwasong-15 în noiembrie 2017, înainte de a impune un moratoriu asupra testelor ICBM care s-a încheiat odată cu lansarea de săptămâna trecută.

Analiştii din surse deschise au observat discrepanţe în înregistrările video şi fotografiile publicate de mass-media de stat nord-coreeană după acea lansare, spunând că umbrele, vremea şi alţi factori sugerează că este vorba de un test anterior, posibil o lansare eşuată pe 16 martie.

"Alegerea Hwasong-15, care este mai fiabil, având în vedere testul reuşit din 2017, ar putea fi menită să blocheze zvonurile şi să asigure stabilitatea regimului prin transmiterea unui mesaj de succes în cel mai scurt timp posibil, după ce locuitorii din Phenian au asistat la eşecul lansării din 16 martie", a declarat Ministerul Apărării într-un raport furnizat parlamentului şi obţinut de Reuters.

În plus, testul ar fi putut avea ca scop creşterea statutului său de putere militară şi îmbunătăţirea puterii de negociere împotriva Coreei de Sud, a Statelor Unite şi a comunităţii internaţionale, a concluzionat raportul.

Oficiali americani şi sud-coreeni au declarat că testele din 27 februarie şi 5 martie au implicat sistemul Hwasong-17, probabil în pregătirea unei lansări cu rază de acţiune completă. Coreea de Nord nu a recunoscut niciodată lansarea din 16 martie sau eşecul raportat al acesteia.

Acest eşec a determinat Coreea de Nord să spună o "mare minciună" şi să spună că lansarea Hwasong-15 din 24 martie a fost un Hwasong-17 pentru a evita o opinie publică internă negativă, a declarat Ha.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici