Corlăţean: România va susţine, la CAG, acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Albania

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, că România va susţine la Consiliul Afaceri Generale de săptămâna viitoare acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Albania, în numele tuturor ţărilor din SEECP.

100 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: România va susţine, la CAG, acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Albania

Corlăţean: România va susţine, la CAG, acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Albania (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Mandatul Preşedinţiei române a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), care a durat un an şi se va încheia la 1 iulie, s-a bazat "pe construirea unui consens, inclusiv atunci când au existat poziţii diferite, poziţii divergente şi acest lucru îl apreciem în mod deosebit. Am apreciat în mod deosebit dispoziţia către o abordare constructivă şi către compromis, aşa cum a fost cazul dialogului dintre Belgrad şi Priştina. De altfel, şi la această reuniune ministerială de la Bucureşti, şi anterior, în baza unei bune cooperări şi cu Belgradul, am avut plăcerea să găzduim şi reprezentanţii Kosovo, pe ministrul de Externe de la Priştina, Enver Hoxhaj", a declarat ministrul de Externe, într-o conferinţă comună cu omologul albanez, Dimitar Bushati, a cărei ţară preia Preşedinţia SEECP, de la 1 iulie.

Şeful diplomaţiei a precizat că România a avut două mari priorităţi, ambele puse în practică. Este vorba despre crearea "unui spirit cât mai bun de cooperare regională în plan politic, dar şi promovarea cu ajutorul braţului operaţional RCC (Consiliul Cooperării Regionale) a unor proiecte economice de cooperare", respectiv despre "sincronizarea cooperării regionale cu agenda de lărgire a UE şi a NATO cu ansamblul regiunii Balcanilor".

"Interesul nostru a fost să transmitem un mesaj politic foarte clar exteriorului regiunii Balcanilor de susţinere a traseelor individuale din Balcani ale ţărilor candidate şi ale ţărilor aspirante la UE şi NATO (...) Am organizat mai multe activităţi, reuniuni, grupuri de lucru pe teme importante pentru statele din Balcani care negociază aderarea fie la UE, fie la NATO. Aici mă refer la judiciar, la combaterea corupţiei, la combaterea crimei organizate şi pot spune că sunt mulţumit de modul în care s-a lucrat în acest domeniu şi noi sperăm că acest lucru va conta la Bruxelles în evaluările traseelor individuale ale acestor state", a punctat ministrul de Externe.

"Reuniunea şi modul în care astăzi ne-am pus de acord la reuniunea ministerială SEECP ne oferă argumente suplimentare pentru ca, săptămâna viitoare, România, atât în capacitate naţională, cât şi în calitate de Preşedinţie încă în exerciţiu a SEECP, să susţină cu tărie, în numele tuturor statelor din Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est, acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană pentru Albania", a spus Corlăţean, precizând că acest punct se află pe agenda Consiliului Afaceri Generale, de săptămâna viitoare, de la Bruxelles.

Totodată, Titus Corlăţean a precizat că Preşedinţia română a SEECP se va încheia săptămâna viitoare, odată cu organizarea summit-ului la Bucureşti.

Summit-ul din 25 iunie va fi organizat la nivel de şefi de stat, preşedintele Republicii Moldova fiind unul dintre cei care au confirmat deja participarea.

La rândul său, ministrul albanez de Externe, Dimitar Bushati, a declarat că pentru Albania "cooperarea regională şi relaţiile bune de vecinătate sunt pilonii care garantează pacea, securitatea şi stabilitatea în regiune şi reprezintă precondiţii pentru integrarea euro-atlantică a regiunii".

De asemenea, Bushati a precizat că Preşedinţia albaneză a SEECP va garanta "continuitatea şi complementaritatea cu Preşedinţia română".

Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată, fiind singurul forum din această regiune provenit şi gestionat de statele din zonă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici