Corupţie la cel mai înalt nivel. 400 de milioane de dolari au dispărut din compania minieră de stat din Congo

Un auditor din Congo susţine că peste 400 de milioane de dolari au dispărut din compania minieră de stat, anunţă Reuters.

6068 afișări
Imaginea articolului Corupţie la cel mai înalt nivel. 400 de milioane de dolari au dispărut din compania minieră de stat din Congo

Mai mult de 400 de milioane de dolari pe care compania minieră de stat Gecamines din Republica Democratică Congo a declarat că le-a plătit către trezoreria naţională nu pot fi găsite, potrivit unui raport al organismului guvernamental de supraveghere a finanţelor publice.

Gecamines care deţine participaţii minoritare la câteva dintre cele mai mari mine de cupru şi cobalt din lume a fost vizată de mai multe ori de acuzaţii de corupţie formulate de organizaţii şi politicieni din opoziţie.

De fiecare dată, reprezentanţii Gecamines au respins acuzaţiile.

Gecamines a prezentat auditorilor de la Inspectoratul General al Finanţelor (IGF) conturi care arată avansuri şi împrumuturi către statul congolez în valoare de peste 591 de milioane de dolari. Totuşi, numai 178 de milioane de dolari au putut fi găsite în conturile trezoreriei, potrivit unui raport de audit al IGF consultat de Reuters.

Raportul datează din 31 mai şi nu a fost făcut public. În document, se precizează că se presupune că cele 413 milioane de dolari lipsă au fost deturnate şi că auditorii îşi vor continua investigaţiile.

Gecamines a produs aproape 500.000 de tone de cupru pe an în perioada sa de glorie din anii 1980, dar de atunci s-a îndatorat foarte mult şi şi-a vândut participaţiile majoritare în minele importante.

Congo este principalul producător de cupru din Africa şi principalul furnizor de cobalt din lume, care este utilizat în bateriile maşinilor electrice.

De la venirea la putere în 2019, preşedintele Felix Tshisekedi a modificat conducerea Gecamines, înlocuind directorii vizaţi de acuzaţiile de corupţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici