Cresc îngrijorările în Ucraina. Rusia va începe exerciţiile militare cu Belarus

Rusia şi Belarus urmează să înceapă 10 zile de exerciţii militare comune, în contextul în care cresc îngrijorările legate de acumularea de forţe ruseşti la graniţele Ucrainei, scrie BBC.

2923 afișări
Imaginea articolului Cresc îngrijorările în Ucraina. Rusia va începe exerciţiile militare cu Belarus

NATO spune că exerciţiile comune marchează cea mai mare desfăşurare a Rusiei în Belarus de la Războiul Rece încoace. Casa Albă a calificat exerciţiile drept o acţiune "escaladată" în contextul tensiunilor legate de Ucraina.

Rusia a negat în mod repetat orice plan de a invada Ucraina, în ciuda faptului că a adunat peste 100.000 de soldaţi la graniţă. Însă unele ţări occidentale, inclusiv SUA, au avertizat că un atac rusesc ar putea avea loc în orice moment.

În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea din sudul ţării. De atunci, în estul Ucrainei a avut loc un conflict de lungă durată, în care separatiştii susţinuţi de Rusia controlează teritorii, iar cel puţin 14.000 de persoane au fost ucise.

Aproximativ 30.000 de soldaţi ruşi sunt aşteptaţi să ia parte la exerciţiile cu Belarus

Liderul din Belarus, Alexander Lukaşenko, este un aliat ferm al preşedintelui rus Vladimir Putin. Kremlinul l-a susţinut pe Lukaşenko atunci când au izbucnit proteste uriaşe în Belarus, în 2020, în timp ce majoritatea ţărilor occidentale au impus sancţiuni şi au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor despre care se crede în general că au fost fraudate în favoarea liderului.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a descris exerciţiile comune ca fiind serioase, spunând că Rusia şi Belarus se "confruntă cu ameninţări fără precedent".

Cu toate acestea, ambasadorul rus la UE, Vladimir Chizhov, a declarat pentru BBC că ţara sa încă mai crede că diplomaţia ar putea ajuta la detensionarea crizei din Ucraina. El a spus că trupele ruseşti staţionate în prezent în Belarus se vor întoarce la bazele lor permanente după exerciţii.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat: "Pe măsură ce ne uităm la pregătirea acestor exerciţii militare, din nou, vedem acest lucru ca fiind cu siguranţă mai mult o acţiune de escaladare şi nu de dezescaladare".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că discuţiile privind rezolvarea conflictului vor fi reluate de joi şi vor include Rusia şi Ucraina, alături de Franţa şi Germania - cunoscute sub numele de cvartetul Normandia.

Miercuri, Macron a declarat reporterilor că Vladimir Putin l-a asigurat că forţele ruseşti nu vor intensifica criza, dar Rusia a declarat că nu a dat o astfel de garanţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici